Austrija donela odluku o zelenom pasošu, uvodi se u 3 faze

Svet 28. apr. 202110:26
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijska vlada donela je odluku o uvođenju takozvanog "Zelenog pasoša" od 19. maja i to će sprovesti u tri faze.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva faza uvođenja ovog elektronskog dokumenta, koji treba da omogući veće slobode tokom pandemije, biće običan dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili ozdravljenju od korone, prenosi Tanjug.

Oko dve do tri nedelje kasnije on će biti nacionalno primenjen uz QR kod, nakon čega se čeka na evropsko rešenje.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, prilikom objave plana za popuštanje mera, rekao je da, po pitanju “ Zelenog pasoša „, koji treba da povrati i slobodu putovanja, Austrija ne želi da čeka EU, već će ga od 19. maja nacionalno uvesti.

Međutim, njegova najava se, najpre tiče, elektronskog dokumenta koji će u Austriji osobama koje su vakcinisane, preležale koronu ili se testirali omogućiti posetu manifestacija, gastronomiji i hotelima.

U drugoj fazi vlada želi da se dokazi o vakcinisanju, preležanoj koroni i negativnom testu povežu sa QR kodom, što bi usledilo početkom juna, pa bi se od tada moglo govoriti o austrijskom “ Zelenom pasošu „.

Nakon što EU postigne dogovor o evropskoj varijanti tog pasoša, koji bi regulisao turizam tokom leta, Austrija će svoje rešenje prilagoditi zajedničkom.

Prema planu austrijske vlade, osobe koje dobiju prvu dozu vakcine, nakon tri nedelje, moći će da povrate određene slobode.

U drugim zemljama EU taj rok, u aktuelnim razmišljanjima, je jasno kraći.

Takođe u EU je sporno i koje se vakcine smatraju pouzdanim, odnosno da li će biti prihvaćene i vakcine koje nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar