Australija:Borba sa novim talasom korone, Sidnej u karantinu

Svet 28. jun. 202109:13
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Australija se bori sa nekoliko klastera infekcija delta sojem korona virusa koji je zarazniji, pa stručnjaci upozoravaju da je zemlja u najopasnijoj fazi od izbijanja pandemije.

PROČITAJTE JOŠ:

U Sidneju je uveden lokdaun kao i u Darvinu na istoku zemlje, u Pertu su maske ponovo obavezne a moguće je uvodjenje strogih mera nakon što je jedan gradjanin koji je boravio u Sidneju pre više od nedelju dana testiran pozitivno.

Južna Australija najavila je od sutra uvodjenje novih ograničenja.

Australija je do sada bila mnogo uspešnija od drugih razvijenih zemalja u sprečavanju širenja korona virusa pa je zabiležila manje od 31.000 slučajeva zaraze i 910 umrlih.

Delta soj je podigao uzbunu zdravstvenih vlasti, posebno u situaciji kada je samo pet odsto stanovništa potpuno vakcinisano.

Većina novih slučajeva zaraze potiče od vozača iz Sindeja koji je 16. juna bio pozitivan na delta soj, koju se smatra zaraznijim. On nije vakcinisan, navodno nije nosio masku i sumnja se da se zarazio dok je vozio stranu vazduhoplovnu posadu sa aerodroma u Sidneju.

Vlasti su upozorile da dvonedeljno zaključavanje Sidneja, koje je počelo u petak, neće smanjiti stopu zaraze.

Savetnik za zdravstvenu politiku rekao je da vlada treba da razmotri ubrzanje vakcinacije skraćivanjem perioda izmedju prve i druge doze vakcine sa 12 na 8 nedelja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar