Australija traži istragu o širenju koronavirusa

Svet 22. apr. 202020:55 > 23. apr. 2020 10:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Australijski premijer u razgovorima s predsednikom SAD-a Donaldom Trampom i velikim silama traži podršku za međunarodnu istragu o izvoru i širenju pandemije koronavirusa. Francuska i Britanija ističu da je sada vrijeme za borbu protiv virusa a ne za traženje krivca.

Australijski premijer Skot Morison je na Tviteru napisao da je imao „vrlo konstruktivan razgovor“ s Trampom o odgovorima dve nacije na Covid-19 i potrebi ponovnog pokretanja privrede.

„Takođe smo razgovarali o SZO-u i saradnji na poboljšanju transparentnosti i efikasnostii međunarodnih odgovora na pandemiju“, napisao je na svom nalogu.

Bela kuća je oštro kritikovala Kinu i SZO i obustavila je financiranje te UN-ove agencije.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Morison je telefonom razgovarao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o ulozi SZO, saopšteno je iz njegovog kabineta..

Makron je Morisonu rekao da sada nije vreme za istragu, rekao je jedan francuski zvaničnik.

„On je rekao da se slaže da je bilo nekih problematičnih pitanja na početku ali da je sada potrebno zajedništvo i da nije vreme za razgovor o tome. On je ponovo istakao potrebu da svi uključeni budu transparentni, a ne samo SZO“, rekao je agenciji Rojters neimenovani zvaničnik.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona je rekao da će doći vreme kada će London morati da razmotri pouke koje se mogu izvući iz ove krize no da su sada ministri fokusiranii na borbu protiv pandemije.

Vlada u Berlinu je potvrdila da je Merkel s Morisonom razgovarala u utorak. Prošlog je petka njen portparol rekao da je zbog koronavirusa „Kina mnogo pretrpela i mnogo učinila u borbi protiv njegovog širenja“.

Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL Pool Photo

Australija razmatra treba li SZO-u dati ovlaštenja, slične onima koje imaju međunarodni inspektor za oružje, da bez pristanka vlasti ulaze u zemlje i vode istrage, saznaje Rojters.

Istaknuti australijski poslanici takođe su postavili pitanje kineske transparentnosti prilikom pojave bolesti u decembru prošle godine u Kini.

Kineska ambasada u Kanberi je u utoraksaopštila da se australijski poslanici ponašaju kao Trampovi portparoli te da „određeni australijski političari spremno slede Ameriku u političkim napadima na Kinu“.

Australija je od sada zabiležila nešto više 6600 slučajeva Covida-19 a u sredu je javljeno o četiri nova slučaja.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar