Australija otvara granice strancima tek za godinu dana

Svet 08. maj. 202112:42
Podeli:
Foto: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Granice Australije praktično su zatvorene više od godinu dana. Zemlja je reagirala na pandemiju zatvaranjem granica u martu 2020., uz samo nekoliko izuzetaka kojom se dozvoljava dolazak stranaca.

PROČITAJTE JOŠ:

Takvom politikom pokazali su se izuzetno uspešnim; zaraženih nema. Uprkos tome i činjenici da broj vakcinisanih u svetu raste, Australija planira otvaranje tek sredinom marta 2022. godine, prenosi Jutarnji.hr.

Ministar trgovine i turizma Dan Tehan izjavio je da potpuno otvaranje ne smatra realnim pre sredine ili čak druge polovine 2022. godine. No kristalnu kuglu nema niko, da bi znao što će sa koronavirusom biti u svetu polovinom 2022.

Na eskalaciju pandemije u Indiji Australija je reagirala zatvaranjem granica čak i za vlastite državljane, što je izazvalo bes mnogih i osudu udruga za ljudska prava.

No s Novim Zelandom Australija ima zajednički „balon za putovanja“: obe zemlje nemaju zaraženih, pa se na Novi Zeland više ne odnose restrikcije. Nakon godinu dana, odnedavno se između Novog Zelanda i Australije normalno putuje. Slično rešenje moglo bi se zamisliti i s drugim zemljama, rekao je australijski ministar trgovine i turizma Dan Tehan u razgovoru za Skaj njuz.

Australija ima radikalan način borbe protiv koronavirusa: čim otkriju da je neko zaražen, čitavi gradovi stavljaju se u izolaciju. Do danas su zabeležili 29.800 slučajeva zaraze koronavirusom i 910 smrti, piše Gardijan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar