Australija: Fejsbukova zabrana pogodila i hitne službe

Svet 18. feb. 202115:50
Podeli:
Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Odluka društvene mreže da zabrani australijskim korisnicima da postavljaju i čitaju lokalne vesti pogodila je i neke institucije, uključujući zdravstvene institucije, hitne službe, sos organizacije...

Pročitajte još:

Meteorološki biro, zdravstvene ustanove, opozicionli lider Zapadne Australije, humanitarne organizacije pa čak i sam Fejsbuk pogođeni su odlukom tehnološkog giganda ta zabrani Australijancima da čitaju i dele vesti na svom fidu.

Fejsbuk je jutros sprečio australijske medije da objavljuju svoje vesti a korisnike da dele i gledaju sadržaj drugih medijskih organizacija, lokalnih i međunarodnih.

Ta odluka je reakcija na predlog zakona koji je trenutno pred australijskim Senatom i koji će, ako bude usvojen, primorati Fejsbuk i Gugl da plaćaju medijima sadržaj koji preuzimaju od njih.

Iako su australijski mediji bili krajnji cilj zabrane, desetine stranica koje vode ključne vladine agencije, organizacije, sindikati, humanitarne grupe i političari je takođe bilo blokirano.

Glavni izvor informacija kada je reč o vremenskim neprilikama, Metorološki biro, bio je blokiran jutros a korisnike je preusmerio na svoj sajt, aplikaciju i Tviter stranicu.

U trenutku kada hara epidemija koronavirusa, državne agencije uključujući Južnafrički institut za javno zdravlje i Javno zdravlje Kvinslenda, takođe nisu bili u mogućnosti da postave svoje objave.

Ministar zdravlja Greg Hant rekao je da je „duboko šokiran“ da su zdravstvene organizacije poput Udruženja obolelih od raka i Dečjeg projekta za rak pale kao kolateralne žrtve zabrane.

„Činjenica da je ovo uticalo na udruženje dece obolele od raka je sramota. Fejsbuk bi ovo morao da sredi i to momentalno“, rekao je Hant.

Sa njim se saglasio i ministar iz senke Mark Batler koji je poručio: „Usred smo pandemije. Australijanci moraju da čuju pouzdane vesti o vakcinaciji. Ovo je stvarno neodgovorno“.

Na Fejsbuk svoj sadržaj, vesti i upozorenja ne može da postavlja ni Odeljenje za požare i hitne službe Zapadne Australije, kao ni udruženja koja se bave žrtvama nasilja u porodici, očuvanjem životne sredine, sindikat australijskih radnika, kriket federacija ali ni satirični sajtovi…

Iz Fejsbuka je poručeno da je blokiranje nevladnih organizacija bila greška i da će ona biti ispravljena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar