Australija menja zakon, Fejsbuk vraća medijski sadržaj

Svet 23. feb. 202110:42
Podeli:
Foto: Shutterstock/sitthiphong

Australijska vlada objavila je danas da je Fejsbuk prihvatio ukidanje zabrane deljenja vesti na njegovoj platformi u toj zemlji posle postignutog dogovora o zakonu na osnovu koga će digitalni giganti plaćati za informativne sadržaje.

Pročitajte još:

Ministar finansija Džoš Frajdenberg i Fejsbuk potvrdili su u odvojenim saopštenjima da su postigli dogovor o izmenama predloženog zakona na osnovu koga bi Fejsbuk i Gugl plaćali za vesti koje se objavljuju na njihovim mrežama.

Fejsbuk je prošle nedelje australijskim korisnicima blokirao pristup i deljenje vesti kada je Predstavnički dom u Australiji usvojio nacrt zakona o plaćanju tih sadržaja. Gornji dom australijskog parlamenta, Senat, trebalo bi da danas raspravlja o ovom predlogu.

„Fejsbuk je obavestio vladu da namerava da vrati australijske stranice sa vestima narednih dana“, izjavili su australijski ministri finansija i komunikacija u saopštenju.

Foto: Shutterstock/DANIEL CONSTANTE

Kako će izgledati novi zakon?

Iako je Australija naglašavala da neće menjati zakon, nakon niza razgovora između ministra finansija Joša Fridenberga i šefa Fejzbuka Marka Cukerberga, tokom vikenda, postignut je dogovor.

Australija će ponuditi četiri amandmana, koji uključuju promenu obaveznog arbitražnog mehanizma koji se koristi kada tehnološki giganti ne mogu da postignu sporazum sa medijima o pravičnom plać́anju za izveštavanje u novinama.

„Zadovoljni smo što je australijska Vlada pristala na brojne promene i garancije koje se bave ključnim pitanjima u vezi sa dozvoljavanjem komercijalnih sporazuma koji priznaju vrednost naše platforme u zamenu za vrednost koju dobijamo od medijskih kuća“, naveo je Fejsbuk u onlajn izjavi .

Izmene uključuju dvomesečni period posredovanja pre uključivanja posrednika kog bira Vlada.

Foto:Tanjug/AP Photo/Tony Avelar

Takođe se uvodi pravilo doprinosa internet kompanije u održivosti australijske medijske industrije kroz postojeće sporazume koje bi trebalo uzeti u obzir.

Zašto je došlo do ovoga?

Fejsbuk je blokirao australijske korisnike od šerovanja ili gledanja vesti i medijskog sadržaja na platformi, u znak protesta zbog novog zakona koji bi naterao tehnološkog giganta da plati sadržaj koji preuzima od drugih medija. Fejsbuk je još ranije najavio da će ukloniti vesti sa svog fida za sve korisnike u Australiji a sada je tu pretnju i realizovao.

Reakcije građana

Premijer Australije Skot Morison besno je prokomentarisao da ovaj potez Fejsbuka pokazuje da tehnološke kompanije “misle da su moćnije od vlada i da pravila za njih ne važe”. Drugi su odluku ove društvene mreže nazvali “napadom na suverenu naciju” i “zloupotrebom moći”.

Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Reagovanja su se proširila na ceo svet. Demokrata Dejvid Sisilin iz SAD ocenio je da “Fejsbuk nije kompatibilan sa demokratijom” a na Tviteru – rivalu Fejsbuka – postao je viralan hešteg “Obrišite Fejsbuk”.

Iz sveta i regiona čitajte:

Australijanci koji su danas pokušali da se preko Fejsbuka informišu o najnovijim dešavanjima u zemlji i svetu dobili su obaveštenja da takvi postovi više nisu mogući. Pokušaj deljenja novinskog sadržaja rezultirao je porukom da “ovaj post ne može da se podeli”.

Opšti kolaps

Šokantni potez tehnološkog diva znači i da poruke vlade takođe neće moći da se dele, uključujući objave hitnih službi o kovidu, požarima ili pomoći žrtvama nasilja u porodici.

Humanitarne organizacije, banke hrane i bar jedna stranica koja se bavi nestalim osobama kolateralne su žrtve zabrane.

Foto:EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Premijer Morison ocenio je u saopštenju da su akcije Fejsbuka “neprijateljske prema Australiji” i da je prekid protoka informacija “arogantan i veoma razočaravajuć”.

“Ova akcija samo potvrđuje zabrinutost sve većeg broja zemalja povodom ponašanja velikih tehnoloških kompanija koje misle da su moćnije od vlada i da za njih pravila ne važe”, naveo je Morison.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar