Austalija: Najezda glodara, u borbu se uključila i država

Svet 15. maj. 202114:24
Podeli:
pacov, glodar
Foto: Shutterstock

Kada je prošle godine izbila najezda glodara u australijskim državama Novi Južni Vels i Kvinslend, građani su počeli da se izražavaju poput generala u ratu.

Pročitajte još:

Samo se pričalo o strategiji i nadmudrivanju neprijatelja, osnosno kako postaviti najbolju klopku i kako od svog doma načiniti neosvojivu tvrđavu.

Šest meseci kasnije, međutim, kada se broj glodara ponovo povećao, iako je prethodno bačeno na hiljade tona otrova, pa i pored brojnih poplava, razgovori su se promenili.

Stanovništvo je diglo ruke od ideje da se miševi mogu pobediti. Na njih se sada gleda kao na ogroman tamni oblak koji se nadvio nad svakim gradom, piše Gardijan i dodaje da se u borbu uključila i država.

„To je postalo normalno. Opisao bih situaciju kao povredu prilikom koje trpite konstantan bol. Vremenom, počne da utiče na vaše mentalno zdravlje“, rekao je Džon Sauton, direktor u školi Trandl sentral u centralnom delu Južnog Novog Velsa.

„Niko ne razume ovu pošast dok je ne doživi. Niko ne razume taj grozni smrad, činjenicu da vam je nameštaj izgrizen, to je užasno. Miševi su pojeli i delove u našim klima uređajima. Pojeli su žice na krovu škole, delove električkih kablova u kancelariji direktora“, dodao je Sauton.

U četvrtak, vlada ove australijske zemlje je objavila da će odobriti plan za odbranu od pacova vredan 50 miliona australijskih dolara, koji će otići regionima.

Pomoć će podrazumevati nove otrove protiv pacova, koji će biti besplatni za poljoprivrednike i mišolovke u vrednosti od 1.000 dolara za manje farme i 500 dolara za domaćinstva.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar