Šef AstraZeneke: Ugovor sa EU o vakcinama „nije obavezujuć“

Svet 27. jan. 202112:59
Podeli:

Razumem ja Evropsku uniju ali moram da naglasim jednu važnu činjenicu - naša ugovorna obaveza je da se "maksimalno potrudimo", poručio je Paskal Sorio.

Pročitajte još:

Izvršni direktor AstraZeneke šokirao je Evropsku uniju najavivši da će prve isporuke njihove vakcine protiv koronavirusa kasniti i da će biti isporučeno mnogo manje doza od dogovorenih. Sorio je naveo da taj broj „nije toliko loš“ i naglasio da se njegova kompanija obavezala samo da se „maksimalno potrudi“ da odgovori na zahteve.

“Nije tako dobro kako bismo hteli da bude, ali, realno, nije ni tako loše”, rekao je u intervjuu za list „La Republika„, šef anglo-švedske kompanije i dodao da isporuka vakcina EU kasni i delom zato što je Unija kasno potpisala ugovor o isporukama vakcina – tri meseca posle Velike Britanije.

Sorio je takođe odbacio optužbe da je kompanija prodala svoje vakcine van EU kako bi zaradila. On je naglasio da AstraZeneka nikako ne zarađuje na vakcinama čije se cene kreću izmđu 3 i 4 dolara.

Bes EU

Neki evropski lideri besno su reagovali na vesti da će planirana isporuka AstraZenekinih vakcina EU biti dramatično smanjena.

„Evropska unija je finansirala razvoj i proizvodnju vakcina i želi da vidi povraćaj uloženog. Želi tačno da zna jesu li doze koje je AstraZeneck dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene“, izjavila je komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides posle sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske kompanije AstraZeneka.

„Svi su emotivni“

Sorio je rekao da će EU dobiti tri miliona doza kada Evropska agencija za lekove odobri vakcinu, kao i da će do februara stići 17 miliona doza. On je ocenio da lideri EU zbog stresa pod kojim su loše reaguju. „Vlade su pod pritiskom. Svi su nezvozni ili emotivni“, rekao je on i dodao da će AstraZeneka praviti 100 miliona doza vakcine od februara i dodao da je „Evropa dobijati 17 posto proizvedenog… za populaciju koja čini 5 posto svetske“.

Problem sa supstancom

Sorio je naveo da je glavni problem nedostatak aktivnih supstanci potrebnih za proizvodnju vakcine u fabrikama u Holandiji i Belgiji. Kada se taj sastojak pripremi, šalje se u Italiju i Nemačku gde se rastvara i sipa u bočice. Dalji proces protiče bez ikakvih problema, rekao je on.

Sorio je naveo da sličnih problema ima i u proizvodnim pogonima u SAD-u. „To je komplikovano, naročito u ranoj fazi u kojoj se nailazi na niz problema. Verujemo da smo definisali te probleme, ali zbog toga kasnimo oko dva meseca”“, rekao je on.

Iz sveta i regiona čitajte:

„Evropa nije imala sreće“

Sorio je rekao i da Evropa jednostavno nije imala sreće jer su lokacije s najnižom produktivnošću u njihovoj mreži one koje snabdevaju Evropu.
“Potpuno iskreno, ne radimo to namerno. Ja sam Evropljanin, Evropa mi je u srcu. Naši čelnici su Evropljani. I želimo da tretiramo Evropu najbolje što možemo. Nema tu nikakve misterije, samo loša sreća“, rekao je on.

Šef AstraZeneke oštro je kritikovao najave iz EU da će zabraniti izvoz vakcine, navevši da je upravo Brisel insistirao na tome da vakcina bude dostupna svima i ocenio da je vakcina sada postala „politički alat“, kao što su pre toga bile maske ili testovi.

„Najveći napor“

Kada je reč o prigovorima iz EU da Britanija dobiva više vakcina, Sorio je bio vrlo jasan: London je ugovor s nama potpisao tri meseca ranije. I toliko je u prednosti.

Čelnik AstraZeneke je naglasio da se ugovorom sa EU kompanija nije obvezala nego je rekla da će uložiti “najveći napor”. I to zato što je EU, iako je sporazum potpisala tri meseca posle Britanije, želela da dobije vakcine u isto vreme. “Mi smo rekli u redu, pokušaćemo, ali se ne možemo obvezati jer kasnimo tri meseca u odnosu na Veliku Britaniju“, rekao je Sorio.

Foto: REUTERS/Shwe Paw Mya Tin

Dobra odluka Britanije da čeka sa drugom dozom

Sorit je rekao kako mu se čini da je odluka britanske vlade da požuri s davanjem prve doze vakcine a potom pričeka s drugom – ispravna. “Prvo, verujemo da je efikasnost jedne doze dovoljna: daje 100-postotnu zaštitu od ozbiljne bolesti i hospitalizacije te 71-73 posto ukupne efikasnosti. Druga je doza potrebna za dugotrajnu zaštitu. Ali, bolja je efikasnost ako se ona primi kasnije nego ranije”, rekao je on i dodao da su taj pristup usvojile i Danska i Holandija.

Kad je reč o novim, mutiranim sojevima virusa, Sorio veruje da postojeće cepivo ima sve šanse da ljudima pruži dostatnu zaštitu uz mogućnost pojave oblika običnog gripa. “Virus mutira i usavršava se. Moramo da vakcinišemo što je više ljudi moguće širom sveta jer, ako dopustimo da se virus umnožava u drugim delovima svijeta, mutiraće među tom populacijom. Jer se kreće i mutira u pokretu”, zaključio je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar