AstraZeneka ponovo ljuti naručioce

Svet 25. feb. 202111:02 > 12:32
Podeli:
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Početkom godine AstraZeneka izazvala je negodovanje zbog manje količine isporučene vakcine u odnosu na dogovor. Sada je firma najavila da će i narednih meseci dostaviti samo pola od ugovorenih doza. Brisel je iritiran.

Pročitajte još:

Predsednica Komisije Evropske unije Ursula fon der Lajen sklanja celu stvar u stranu: „Proizvođači vakcine su naši partneri, ni oni nikada nisu bili suočeni sa ovakvim izazovom“.

Ona je time pokazala razumevanje za farmaceutski koncern AstraZeneka, koji je u utorak priznao da u drugom kvartalu ove godine može da isporuči samo polovinu dogovorene količine vakcine koju proizvodi u EU. Usledilo je i obećanje koncerna da će to nadoknaditi isporukama iz svojih međunarodnih pogona. Pitanje je do koje mere su takva obećana verodostojna.

Nedostatak poverenja

Manfred Veber, predsednik poslaničkog kluba Evropske narodne partije, najveće grupacije u Evropskom parlamentu, kaže: Kada pričamo o poverenju, onda je u međuvremenu to teško u odnosu na koncern AstraZeneka. Veber dodaje da se nada najboljem, ali da je i dalje skeptičan.

Taj demohrišćanski političar preti posledicama za koncern. „Ako se preduzeća ubuduće ne budu ponašala razumno i konstruktivno, onda bismo morali da razgovaramo o sprečavanju pristupa tržištu i o budućim sredstvima za istraživanje“. Veber objašnjava da politika poseduje instrumente za tako nešto i da su oni na stolu. „Moramo da stvorimo pritisak“, konstatuje on.

Njegova holandska koleginica Ester de Lange reaguje zajedljivo: Nema transparentnosti u pogledu brojeva, a sve počinje s transparentnošću i poverenjem. Možda su proizvod prodali na više adresa znajući da ne mogu da ga isporuče. Ova poslanica je u jednom holandskom dnevnom listu uporedila AstraZeneku sa veštim dilerom polovnih automobila i stoji iza te izjave. Ona kaže da bi joj saradnja puna poverenja bila draža, ali na kraju će doći do zabrane izvoza.

Međutim, ne zna se tačno koliko vakcine je već proizvedeno u Belgiji i Holandiji i kuda vakcine idu. Ali u postupku davanja dozvole za izvoz može da se dođe do pravih brojeva.

Taj postupak postoji od kraja januara i sprovode ga zemlje-članice u kojima se nalaze proizvodni pogoni. Do sada je podneseno – i odobreno – 140 dozvola za izvoz. Evropska komisija kaže da ne želi da podrije ugovore sa trećim zemljama. U njenoj direktivi postoji toliko izuzetaka da je lako zaobići pravila. To može dovesti do nedovoljne snabdevenosti vakcinom.

Dobra vakcina, težak proizvođač

Peter Lize je stručnjak za područje vakcina kod demohrišćana. On sažima svoj stav u jednu rečenicu: „To je dobra vakcina, i ja bih je primio, ali preduzeće je problematično“. On dodaje da onaj ko se ponaša kao AstraZeneka, gubi poverenje ljudi. „Nismo srećni s tim koncernom“, kaže Lize.

Njegov partijski kolega Kristijan Eler veruje da je koncern žrtva „sopstvene ambicije i britanskog populizma“. On objašnjava da AstraZeneka nije isporučila Evropskoj uniji dogovorene količine vakcine u poslednjem kvartalu 2020. i da su te količine koje su nedostajale upotrebljene u Velikoj Britaniji. Oba proizvodna pogona u Britaniji bila su deo ugovora, ali London je posegnuo za mehanizmom „odlučivanja u slučaju nužde“ i preuzeo sve vakcine s lagera.

Eler se zabrinuo i zbog isporuka preko programa Kovaks koje su nedavno počele i za Afriku i za neke druge zemlje. Uprkos naporima da se izgrade novi proizvodni pogoni u Evropi, ona „ne može da postane dragstor za čitav svet“ pošto je proizvodnja preskupa. Eler se zalaže za to da se razmisli o proizvodnji u zemljama Trećeg sveta.

Iz sveta i regiona čitajte:

Evropljani vakcinisani do kraja leta?

I Peter Lize i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen su optimisti i smatraju da će većina Evropljana, uprkos poteškoćama, primiti vakcinu do kraja leta. Sredinom marta je novi proizvođač vakcine Džonson i Džonson (Johnson&Johnson) u igri – on donosi tu prednost da će biti dovoljna jedna doza vakcine. Međutim, postoje i informacije o manjoj efikasnosti vakcine. A ne zna se ni koliko doza može biti isporučeno u Evropu.

Ima problema i sa isporukama proizvođača Moderna. Ta vakcina spada u najnovija tehnološka dostignuća, ali je proces proizvodnje komplikovan i raspoređen na nekoliko evropskih zemalja. Italija se već uveliko žali da ne dobija dovoljno doza od tog proizvođača, a on je priznao da isporučuje 20 odsto manje od dogovorenog.

Vlade zemalja Evropske unije okupljene u Savetu EU za sada ne reaguju. „Transparentnost i jasnoća su klučevi“, kaže jedan diplomata pri Evropskoj uniji. On dodaje da nije jasno šta se dešava s isporukama koncerna AstraZeneka, ali i drugim isporukama, ali i da su proizvođači izloženi velikom pritisku.

U četvrtak će predstavnici farmaceutskih koncerna odgovarati na pitanja u Evropskom parlamentu. Mnogi će sa zanimanjem saslušati to što imaju da kažu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar