Asanžova verenica: Deca su nam začeta u šatoru u ambasadi

Svet 25. sep. 202011:05
Podeli:
Džulijan Asanž, Stela Moris
Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA, Gustavo Valiente / Parsons Media / Zuma Press / Profimedia

Verenica osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža otkrila je kako je par tajno začeo dva sina dok se Asanž krio u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Južnoafrička advokatica Stela Moris trenutno podiže dva dečaka, Gejbrijela (3) i Maksa (1) sama u Britaniji dok se njen verenik bori prototiv izručenja u SAD, gde ga traže zbog kršenja njihovog zakona o špijunaži i zavere da otkrije informacije od važnosti za nacionalnu bezbednost.

Asanž se pred sudom u Londonu bori protiv izručenja SAD, a više od 160 sadašnjih i bivših svetskih lidera i političara pozvalo je britanskog premijera Borisa Džonsona da ne izruči osnivača Vikiliksa Americi. „Nema šansi da će Džulijan dobiti fer suđenje u SAD“, rekla je Morisova za CBS Njuz.

Pročitajte još:

„Našli smo način da ostanemo nasamo“

Asanž se nalazio u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. gde je i upoznao Morisovu i počeo vezu sa njom 2015. Do sada se verovalo da je 49-godišnji Australijanac bio pod konstantnim nadzorom u ambasadi ali je Morisova otkrila da je par ipak uspeo da ukrade neko breme za sebe i istovremeno krije svoju vezu.

„Našli smo načine da budemo nasamo“, rekla je ona. „Postavili bismo šator u sobi i u njega ubacili fenjere… znate, šator za kampovanje“, rekla je Morisova i pojasnila da na taj način kamere nisu mogle da ih „uhvate“.

Ova 37-godišnjakinja prvi put je srela Asanža pre deset godina kada mu je pomagala u borbi protiv izručenja.  Posle tih intimnih susreta u ambasadi, Morisova je zatrudnela sa njihovim prvim detetom 2016. i onda sa drugim 2019.

„Oblačila sam se slojevito i žalila da sam debela“

U ranijem intervjuu za 60 minuta otkrila je da je uspela da krije obe trudnoće i od vlasti i od metija uz pomoć slojevitog oblačenja. „Samo sam oblačila slojeve i slojeve široke odeće i žalila se kako sam debela, kako bih to sakrila“, rekla je Morisova.

Zbog toga što im je otac uhapšen, dečaci retko viđaju Asanža ali Morisova tvrdi da je on „čovek sa kojim je želela da ima porodicu“.

„Imala sam 33 godine i odlučili smo da živimo svoj život. Pokušavam da dečacima pružim osećaj da smo koliko je to moguće normalna porodica“, rekla je ona i dodala da se oba dečaka svaki dan čuju sa svojim ocem. „Pričam im da je Džulijan heroj. I želim da vide našu ljubav i da osete ljubav svog oca koliko god je to moguće“, dodala je ona.

Par se verio 2017. a svoju vezu su obelodanili početkom godine kada je Morisova rekla listu Mejl on Sandej da je tajno ostala trudna sa Asanžom dva puta dok se on krio u ambasadi. Tada je rekla da je odlučila da otkrije njihovu vezu jer strahuje za Asanžov život, budući da se nalazi u zatvoru Belmarš gde je jedan zatvorenik već preminuo od posledica koronavirusa.

Pročitajte i:

Osim što ga traže u SAD zbog špijunaže i objavljivanja hiljada poverljivih obaveštajnih dokumenata, Asanža su tražili i u Švedskoj zbog optuži za solovanje koje je on uvek odbacivao i koje su potom i odbačene.

Asanž je dobio politički azil od Ekvadora 2012. koji mu je ukinut u aprilu 2019. kada je izveden iz ambasade i prebačen u zatvor.

Morisova kaže da će se udati za Asanža u zatvoru Belmarš u predgrađu Londona na Božić ove godine i dodaje da je svesna da postoji šansa da njena deca nikada ne žive sa svojim ocem jer će, ako bude izručen u SAD i osuđen, provesti decenije u zatvoru.

Ona je listu Sidnej morning herald rekla da bi se rado preselila u Australiju ako bi ondašnje vlasti zaštitile njenu porodicu. „živeću gde god je on bezbedan i zato želim od Australije da nam kaže da će tamo biti bezbedan“, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar