Asanžova advokatica: Član holivudske elite i fan šampanjca

Svet 09. sep. 202022:10 > 23:13
Podeli:
Foto:Victoria Jones / PA Images / Profimedia

Dok se osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bori da ga ne izruče SAD, pažnju medija u Londonu ponovo je privukla njegova advokatica Dženifer Robinson.

Robinsonova je poznati advokat bogatih i slavnih, članica holivudske elite, deveruša Amal Kluni i pravni zastupnik holivudske glumice Amber Herd  koja se sudi sa svojim bivšim suprugom Džonijem Depom. Za sebe kaže da je veliki fan Kajli Minog i da je šampanjac jedina stvar koju drži u frižideru.

Pažnju britanske štampe prvi put je izazvala 2017. kada je uhvaćena u društvu oženjenog oca dvoje dece Šejmusa Milnija, bliskog saradnika laburiste Džeremija Korbina.

Pročitajte još

Robinsonova je jedan od najboljih advokata u Britaniji a njeno umeće sada je stavljeno na probu, dok se bori da svog klijenta Džulijana Asanža spasi izručenja SAD.

Proglašena je 2019. za najboljeg međunarodnog pro bono advokata godine i pre uvođenja karantina, mediji su je često „hvatali“ na događajima kojima prisutvuje britanska elita, uvek besprekorno sređenu i na visokim štiklama.

U jednom intervjuu sebe je opisala kao „strastvenu“ i „beskrajno ljubopitivu“ osobu. „Moji prijatelji bi verovatno dodali i ’večiti optimista’ i ’pomalo blesava’ na tu listu“, dodala je ona.

Na pitanje kakvu muziku sluša, odvogodila je: „I dalje volim Kali Minog – to je počelo kada sam imala pet godina i traje i dalje“.

Komentarišući stanje u svom frižideru kroz smeh je rekla da često jede napolju zbog čega „nema ništa osim nekoliko flaša šampanjca i možda buđavo parče sira“.

Odrasla je u malom gradu Beriju u Australiji. Otac joj je trener trkaćih konja a majka joj radi kao učiteljica. Diplomirala je pravo i azijske studije na Australijskom nacionalnom univerzitetu i tečno govori indonežanski.

Dobila je Rodsovu stipendiju za Oksford odakle je prešla da radi u londonskoj firmi Faners Stivens inosent LLP, advokatskoj kancelariji koja se bavi ljudskim pravima i medijskim slobodama.  Pojavljivala se pred Međunarodnim sudom pravde a bila je i ekspertski svedok u UN i britanskom parlamentu.

Kaže da je fokusirana na „slobodu govora i građanske slobode, savetovanje medijskih organizacija, novinara, uzbunjivača“ a radi i kao savetnik Evropskog centra za ustavna i ljudska prava.

Jen Robinson Foto:Victoria Jones / PA Images / Profimedia

 

„Ponosna sam što moje koleginice poput Dženifer i Amal Kluni dokazuju da mlade žene mogu da podignu visoko lestvicu na polju prava i prevaziđu seksizam koji i dalje vlada u ovoj profesiji“, rekao je njen kolega Džefri Robertson.

Robinsonova je inače posvećeni borac za nezavisnost Zapadne Papue, nekadašnje holandske kolonije.

Sada joj je, kaže, glavni posao da spreči izručenje Asanža Americi koja ga traži zbog špijunaže i ugrožavanja nacionalne bezbednosti. Ukoliko bude osuđen, osnivač Vikiliksa bi mogao da bodije 175 godina zatvorske kazne. Saslušanje će trajati minimum četiri nedelje.