Asanža ne izručuju Americi

Svet 04. jan. 202112:06 > 13:44
Podeli:
Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za špijunažu zbog objavljivanja tajnih američkih vojnih dokumenata.

Pročitajte još:

Presudu je saopštila sudija Vanesa Baraitser u sudu u Londonu. Žalba na, za mnoge neočekivanu presudu će gotovo sigurno biti podneta. Konačnu odluku o izručenju doneće britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Sudija je blokirala zahtev iz brige za mentalno zdravlje Asanža i zbog opasnosti od samoubistva u SAD. Sudija Baraitser je navela da izručenje Asanža SAD nije moguće jer Amerika ne može da ga spreči da pokuša da se ubije.

„SUočen sa gotovo potpuno totalnom izolacijom i bez zaštitnih faktora koji smanjuju rizik od samoubistva u zatvoru Belmarš, sigurna sam u istinitost tvrdnje da SAD neće sprečiti Asanža da nađe način da se ubije i zbog toga sam presudila da je njegovo izručenje nemoguće i naredila njegovo puštanje“, navela je ona.

Presuda britanskog suda usledila je posle višenedeljnog saslušanja u Old Bejliju i žestoke kampanje Asanžovih pristalica koji su američke optužbe na njegov račun okarakterisali kao napad na slobodu medija.

Asanž je u SAD optužen za zaveru za posedovanje i otkrivanje informacija od nacionalne bezbednosti, zaveru za upad u kompjeter, posedovanje informacija o nacionalnoj bezbednosti, otkrivanje informacija o nacionalnoj bezbednosti  za šta mu preti 175 godina zatvora.

Asanž je optužen zbog objavljivanja stotina hiljada dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku kao i diplomatskih depeša 2010. i 2011. godine.
Tužioci su tvrdili da je Asanž pomogao američkoj analitičarki Čelsi Mening da hakuje i objavi poverljive informacije i tako ugrozio doušnike, što je Asanž demantovao.

Njegovi advokati su tvrdili da je optužnica protiv Asanža politički motivisana i da ga progone jer je Vikiliks objavio dokumenta američke vlade koja su otkrila ratne zločine i američka kršenja ljudskih prava.

Iz sveta i regiona čitajte:

Proteklog vikenda, Asanžova partnerla Stela Moris rekla je da bi odluka da se Asanž izruči SAD bila „politički i pravno katastrofalna za Veliku Britaniju“.

Moris, koja sa Asanžom ima dvoje dece, rekla je da bi odluka o izručenju bila „nezamisliva katastrofa“ po pravosudni sistem Britanije. „Tokom noći bi zaladnela slobodna i otvorena debata o zloupotrebama naše vlade i brojnih stranih vlada“, navela je ona u članku objavljenom u jučerašnjem Mejlu.

Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu otkako mu je Ekvador ukinuo azil pa je 2019. godine uhapšen.

Presuda londonskog suda dočekana je sa oduševljenjem među Asanžovim pristalicama i prijateljima.

Čuveni uzbunjivač Edvard Snouden odmah je reagovao i prokomentarisao „Neka ovo bude kraj“.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar