Arapska svemirska letelica ušla u orbitu oko Marsa

Svet 10. feb. 202100:15
Podeli:
Foto:EPA-EFE/MBRSC/UAE Space Agency

Svemirska letelica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, zvana "Amal", u utorak je ušla u orbitu oko Marsa.

Kontrolori u Svemirskom centru UAE u Dubaiju skočili su sa stolica i prolomio se aplauz kada se čulo da je letelica zvana „Amal“ – na arapskom: „Nada“, stigla do kraja svog sedmomesečnog putovanja od 300 miliona milja i počela da kruži oko „Crvene planete“, gde će prikupljati podatke o atmosferi Marsa.

Signal letelice s porukom da je stigla na odrediše, od Marsa do Zemlje je putovao 11 minuta.

Foto:EPA-EFE/MBRSC/UAE Space Agency

S vidnim olakšanjem, Omran Šaraf, direktor misije, izjavio je: „Narodu UAE i arapskim i islamskim državama objavljujemo uspeh: UAE su stigli do Marsa!“.

Još dve automatske letelice, iz SAD-a i Kine, trebalo bi da stignu do Marsa sledećih dana. Sve tri misije pokrenute su u julu da bi iskoristile blisko poravnanje Zemlje i Marsa.

Dolazak „Amale“ svrstava UAE u visoku ligu od samo pet svemirskih agencija u istoriji koje su izvele funkcionalnu misiju do Marsa.

Oduševljeni Mohamed bin Zajed Al Nahjan, vladar UAE, bio je u kontroli misije i rekao: „Čestitam rukovodstvu i narodu UAE. … Radost je neopisiva“.

Foto:Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Oko 60 odsto dosadašnjih misija do Marsa završilo se neuspehom, padom, sagorevanjem ili nekom drugom propašću što svedoči o složenosti međuplanetarnih putovanja i teškoćama spuštanja kroz retku atmosferu Marsa.

Kombinovani „orbiter“ i „lender“ iz Kine treba da stignu do te planete u sredu. Kružiće oko Marsa dok se „rover“ ne odvoji i pokuša da sleti u maju sa zadatkom da traži znake da je tamo nekada bilo nekakvog života.

Američki „rover“ „Perseverance“ trebao bi da se pridruži naredne sedmice s ciljem da sleti 18. februara. To će biti prva etapa u predstojećm čak desetogodišnjem američko-evropskom projektu donošenja stena s Marsa na Zemlju radi traganja za dokazom da je ta planeta nekada imala život mikroskopskih bića.

Ako joj misija uspe, Kina će postati tek druga zemlja koja je uspešno spustila letelicu na Mars. SAD su to učinile osam puta, prvi put pre skoro 45 godina, a NASIN „rover“ i „lender“ i dalje rade na površini te planete.

„Amal“ je u orbiti oko Marsa dočekalo šest svemirskih letelica koje uveliko rade: tri američke, dve evropske i jedna indijska.

UAE su u slanju letelice do Marsa odlučili da sarađuju sa iskusnijim partnerima, umesto da rade sami ili da kupe letelicu negde drugde. Njihovi inženjeri i naučnici su radili sa istraživačima Univerziteta Kolorada, kalifornijskog Univerziteta Berkli i Državnog univerziteta u Arizoni.

Letelica je sastavljena u mestu Boulder u Koloradu, odakle je poslata u Japan na lansiranje jula proše godine.

„Amal“, veličine automobila, koštala je 200 miliona dolara za izgradnju i lansiranje, a rashoda ima i radi praćenja njenog boravka u orbiti Marsa i analiziranja signala koje šalje.

Foto:EPA-EFE/ALI HAIDER

Kineska i američka ekspedicija su znatno komplikovanije i skuplje, zbog svojih „rovera“ – vozila koja će izvidjati i sakupljati uzorke na površini Marsa. Tako misija NASA-e košta čitave tri milijarde dolara.

UAE, federacija od sedam šeikata, htela je „Amal“ da bi rasplamsala maštu svojih naučnika i pokrenula svoje mlade snage kao pripremu za budućnost kada nafte nestane ili, što je verovatnije, kada njena upotreba drastično opadne, te i doosadašnji veliki prihod od nje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar