Apel Putinu: Navaljni je kritično, hitno mu treba lekar

Svet 17. apr. 202119:35
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT

Skoro 80 poznatih osoba iz celog sveta potpisalo je otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kome traže da omogući lečenje opozicionaru Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji. Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

Pismo koje je prenosi britanski list „Ekonomist“ potpisali su ugledni naučnici, pisci, pevači, glumci, a među njima i autorka knjiga o Hariju Poteru, Džej Kej Rouling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Miler, Luiz Gluk i Svetlana Alekijevič, član grupe Aba Bjorn Ulvaes, britanski glumci Benedit Kamberbač i Kristin Skot Tomas, ali i istoričari Nial Ferguson i Sajmon Šama.

U apelu Putinu navodi se da je Navaljni u kritičnom stanju i da kao ruski državljanin, ima zakonsko pravo da ga pregleda i leči lekar po njegovom izboru.

„Gospodine predsedniče, pozivamo vas da Alekseju Navaljnom odmah pružite medicinsku pomoć i negu koja mu je hitno potrebna i na koju u skladu s ruskim zakonom ima pravo. Kao neko ko se zakleo da će poštovati zakon, vi to morate da sprovedete u delo“, navodi se u pismu ruskom predsedniku.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

Taj 44-godišnji ruski disident nedavno se žalio na bolove u leđima, obamrlost udova, groznicu i kašalj. Porodica, advokati i pristalice izrazili su zabrinutost zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tim njegove lekarke Anastasije Vasiljeve objavio je na Tviteru da poseduje zabrinjavajuće rezultate analize krvi Navaljnog a lekari upozoravaju da ne isključuju mogućnost otkazivanja bubrega ili pojavu srčane aritmije.

U avgustu je Navaljni preživio pokušaj atentata nervnim otrovom novičokom, nakon čega se lečio u Nemačkoj. Žalio se da se da se taj pokušaj trovanja u njegovoj zemlji ne istražuje. Nekoliko laboratorija u EU potvrdilo je prisutnost otrova u njegovom telu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar