Apel MMF i STO vladama da ne ograničavaju izvoz

Svet 24. apr. 202017:57
Podeli:
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Međunarodni monetarni fond i Svetska trgovinska organizacija pozvali su vlade da se "uzdrže od uvođenja ili intenziviranja ograničenja na izvoz", kako bi se sprečila recesija svetske ekonomije.

Zemlje takođe moraju da rade na brzom ukidanju mera uvedenih početkom godine, navodi se u zajedničkom saopštenju MMF i STO.

Te organizacije su posebno upozorile na pokušaje donošenja protekcionističkih mera na robu koja je ključna u trenutnoj zdravstvenoj krizi kao što su lekovi i hrana.

„Ono što ima smisla u izolovanom vanrednom stanju može biti veoma pogubno u globalnoj krizi“, ocenjuju MMF i STO i dodaju da „ograničenja na izvoz mogu biti opasno kontraproduktivna“.

Pored ograničenja na medicinske proizvode, pojavljuju se ograničenja na neke prehrambene proizvode i pored velike ponude.

„Iskustvo iz svetske finansijske krize (2008) pokazalo je da se ograničenja na izvoz prehrambenih proizvoda brzo umnožavaju od zemlje do zemlje što dovodi do sve veće nesigurnosti i povećanja cena“, ukazuju dve organizacije.

One podsećaju da pravila STO u kontekstu unutrašnjih kriza omogućavaju privremena ograničenja na izvoz koja se primenjuju radi „sprečavanja ili ublažavanja nestašica“, ali da u sadašnjem kontekstu zemlje moraju da budu oprezne.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar