Antivirusni lek „remdisivir“ možda će spasiti svet od korone

Podeli:
Foto: Shutterstock

U već uznapredovaloj trci farmaceutskih kompanija za pronalaskom leka koji će spasiti svet od koronavirusa (COVID-19), izdvojio se jedan antivirusni - remdisivir. Delotvornost ovog medikamenta nedavno je pohvalio i američki epidemiolog dr Entoni Fauči, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra ga najperspektivnijim oružjem u borbi sa opakom zarazom.

Naučnici polažu velike nade u ovaj lek, a dr Fauči kaže da „remdisivir obećava“, iako postoje neki kontradiktorni izveštaji, piše Gardijan.

Naime, dr Fauči, rekao je da podaci jednog kliničkog ispitivanja „pokazuju da remdisivir ima jasan, značajan i pozitivan efekat u skraćenju vremena od razboljevanja do oporavka“.

Različite studije o istom leku u SAD-u i Kini

Međutim, u roku od samo nekoliko sati, od ove Faučijeve izjave, prestižni medicinski časopis „The Lancet“ objavio je rezultate studije u Kini u kojoj je otkriveno da remdisivir nije ubrzao oporavak, niti smanjio smrtnost od virusa Covid-19.

Inače, remdisivir je eksperimentalni antivirus koji proizvodi američka farmaceutska kompanija „Gilead“, a u početku je bio potencijalni lek za ebolu. Ubrzo je sproveden kroz klinička ispitivanja, nakon što je u laboratoriji pokazao obećavajuće rezultate.

Međutim, 2019. zvaničnici iz Kongoa rekli su da je lek manje efikasan od monoklonskih antitela, koji se često koriste za lečenje raka i imaju mnogo veći uticaj na smanjenje stope smrti od remdisivira.

Foto: EPA-EFE/Stefani Reynolds

Ovaj lek je ponovo došao u centar pažnje, izbijanjem pandemije koronavirusa. Pokazao je rezultate u sprečavanju respiratornog sindroma na Bliskom Istoku (Mers-CoV) i teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), koji su takođe izazvani koronavirusima. Ta istraživanja, međutim, rađena su samo na životinjama.

Kako remdisivir funkcioniše?

Lek se daje svakodnevno infuzijom, tokom 10 dana. Trenutno remdisivir nije odobren od strane zdravstvenih vlasti širom sveta, a s obzirom da se uglavnom koristi za ebolu, ponuda je mala. Koristi se međutim i u kliničkim ispitivanjima, a mnoge zemlje sada pokušavaju da dobiju pristup leku za upotrebu u sopstvenim studijama za Covid-19.

U prethodnim studijama na životinjama na Mers-CoV, američki istraživači otkrili su da remdisivir blokira određeni enzim, koji je potreban za replikaciju (umnožavanje) virusa. Naučnici se nadaju da će imati sličan efekat i na koronavirus Covid-19.

Foto: Shutterstock

Američka studija

Studija koju je pohvalio Fauči odnosi se na kliničko ispitivanje „Gileada“, koje je sponzorisao Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti u SAD-u. Ispitivanje na više od 1.000 pacijenata pokazalo je da kada im se daje remdisivir stanje im se poboljšava u roku od 11 dana, u poređenju sa prosečno 15 dana, koliko je potrebno onima koji ga nisu dobili. Doduše, nije bilo statistički značajnog poboljšanja stope preživljavanja između ove dve grupe.

Pročitajte još:

Doktorka Elena Šainder – Futšik, sa Odeljenja za farmakologiju Univerziteta u Melburnu, rekla je, da s obzirom na nepostojanje drugih tretmana za Covid-19 i obećavajuće podatke iz studije, „možemo pretpostaviti da se lek može brzo pratiti“.

Gideon Meirovic-Kac, epidemiolog sa Univerziteta Volongong, rekao je da je važno napomenuti da celokupna studija još nije objavljena i da su, iako su se pacijenti sa ovim lekom brže oporavljali, istraživači proširili svoju definiciju „oporavka“ tokom čitavog perioda ispitivanja.

„Ovo nije nužno samo po sebi, ali bez dodatnih objašnjenja teško je razumeti zašto je studija donela odluke o tome“, rekao je Kac „Uključili su ljude koji su još uvek bili u bolnici, ali skoro izlečeni. Dok ne budemo videli istraživanje do kraja, nećemo znati da li je opravdano ili nije.“

Foto:EPA/DAREK DELMANOWICZ

Studija „Lancet“ iz Kine

Ova studija iz Vuhana u Kini, nije pokazala veliki rezultat u poboljšanju zdravlja ili smrtnosti pacijenata. Međutim, istraživači su testirali manji broj pacijenata – nešto više od 200 i zaključili da im za otkrića treba potvrda većih studija. Odbor za praćenje sigurnosti podataka rano je zaustavio studiju zbog poteškoća u regrutovanju pacijenata. Ipak, ovo je prvo kontrolisano ispitivanje leka za Covid-19, koji se smatra zlatnim standardom za procenu efikasnosti intervencija.

Rezultate je slučajno objavila Svetska zdravstvena organizacija na svojoj veb stranici početkom aprila, a potom su brzo uklonjeni. Dr Filip Ris, savetnik farmaceutske i biotehnološke industrije, rekao je da su nalazi iz američke studije „očigledno preliminarni“.

Foto: printscreen Envato/video

Koja studiju svet da prihvati?

Dr Šainder – Futšik rekla je da je upoređivanje rezultata dve studije teško.

„Kineska studija je nepotpuna, jer lekari nisu mogli da pristupe novim pacijentima. To može u velikoj meri zavisiti od toga kada i u kojoj fazi infekcije pacijenti primaju lek. Možemo reći da trenutno nije jasno ko ima koristi od remdisivira. Da li pomaže pacijentima koji bi se ionako oporavili? Da li je remdisivir korisniji za mlađe pacijente? U kojoj fazi infekcije lečenje daje najbolje rezultate? Nadamo se da će globalna klinička studija odgovoriti na ova pitanja.“

Profesor zaraznih bolesti sa Australijskog nacionalnog univerziteta Piter Kolignon, rekao je da nije pokazano da remdisivir sprečava smrtnost od korone.

„Stopa smrti od ovog virusa je užasna i želimo da se smanji“, naglasio je Kolignon „Od ovog leka možda i bude neke koristi, ali jasno je da to ne može biti jedina terapija.“

Komentari

Vaš komentar