Podeli
Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS; EPA-EFE/KEVIN DIETSCH; EPA-EFE/Andreas Gora

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra "problematičnim" blokiranje naloga predsednika SAD Donalda Trampa na više društvenih mreža uključujući i Tviter, rekao je danas njen portparol.

Tviter je trajno ukinuo Trampov nalog u petak navodeći kao razlog “rizik daljeg podsticanja na nasilje” posle upada pristalica odlazećeg predsednika u zgradu američkog Kongresa.

Pročitajte još:

“Moguće je intervenisati u slobodu izražavanja ali prema ograničenjima definisanim zakonima, a ne prema odluci uprave neke kompanije”, rekao je portparol Angele Merkel Štefan Zajbert na konferenciji za novinare. “Gledano iz tog ugla, kancelarka smatra problematičnim to što su nalozi američkog predsednika sada trajno blokirani”, rekao je on.

Zajbert je rekao da operatori platformi društvenih mreža “snose veliku odgovornost u osiguranju da politička komunikacija ne bude zatrovana mržnjom, lažima i podsticanjem na nasilje”. On je rekao da je ispravno “pokazati distancu”, kada se takav sadržaj objavljuje, i kao primer naveo da takav sadržaj može biti označen znakom upozorenja.

Zajbert je, međutim, dodao da je sloboda mišljenja osnovno pravo od “elementarnog značaja”.

“U takvim osnovnim pravima se ne može intervenisati sem u skladu sa zakonom i unutar okvira koji su definisali zakonodavci, a ne prema odluci uprave platformi društvenih mreža”, rekao je on novinarima u Berlinu.

Društvena mreža Fejsbuk je u četvrtak blokirala Trampov nalog do 20. januara, datuma inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena, i moguće na neodređeno vreme.

Angela Merkel nema Tviter nalog, ali Zajbert ima, kao i mnogi nemački ministri.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar