Analiza američkog generala: Ako hoćemo pobedu Ukrajine, ovo su 4 ključne stavke

Svet 06. maj. 202219:14 > 20:07
Podeli:
Michael Repass Foto:US Army/ wikimedia.org;Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Bivši komandant američke komande za specijalne operacije u Evropi Majk Ripas smatra da će Zapad, ukoliko želi da Ukrajina zaustavi rusku okupaciju i pobedi neprijatelja, morati da se mnogo više uključi u rat.

Ripas je dobro upućen u situaciju u ovoj zemlji, jer je tokom poslednjih šest godina svoje je savetovao ukrajinsku vojsku. Prošlog meseca je posetio Poljsku i zapadnu Ukrajinu, kako bi se bolje upoznao sa situacijom na frontu.

Pročitajte još:

Na bojištu se uverio da je ukrajinski lanac snabdevanja vojnom opremom neefikasan i da su potrebne dodatne vojne snage kako bi se ruske trupe isterale iz Ukrajine.

Zbog toga smatra da SAD i njeni saveznici moraju da u Ukrajinu pošalju pet brigada do 40.000 vojnika sposobnih za ofanzivne operacije.

Bivši general je u intervjuu za CNN naveo i da smatra da se NATO kreće presporo, a da je jedan od najvećih problema i to što SAD nemaju uvid u to šta se dešava sa njihovom vojnom opremom kada uđe u Ukrajinu.

"Vojno rukovodstvo utvrđuje prioritete distribucije i, koliko sam primetio, ti prioriteti nisu zasnovani na razumevanju stopa potrošnje, budućih operacija ili objektivnih podataka. Zasnovan je na tome da komandant brigade ili sektora I zove i kaže: "Hej, treba mi 27 projektila Javelin." To nije način na koji se vodi ratna logistika. Treba da bude jasno utvrđeno kolike su stope potrošnje neophodnih stvari kao što su gorivo, municija, baterije", rekao je Ripas.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo

Dodaje da bi Rusiji bio najkorisniji pat scenario po kome bi Moskva samoinicijativno proglasila pobedu na osnovu činjenica na terenu i nastavila svoju okupaciju Ukrajine.

"Ovo bi Rusiji donelo manju od ukupne pobede nad Ukrajinom, ali pobedu koja znači da joj ostaje značajno prošireni teren pod ruskom kontrolom", naveo je general i dodao da Zapad ne sme da dozvoli da se to desi.

Kako ukrajinske trupe svakodnevno ratuju već skoro tri meseca, njeni vojni kapaciteti su iscrpljeni. Ripas kaže da im trenutno manjka sve - borbena moć, vojna oprema i obučeni vojnici.

"Rusija će uvek imati više snaga, ne nužno boljih. Ali, kao što je Staljin jednom rekao, „kvantitet ima svoj kvalitet“. Većina ljudi shvata da će ovo biti iscrpljujuća bitka i da će u nekom trenutku početi da se okreće u korist Rusije. Mislim da postoji sve veća spoznaja toga među članicama NATO-a i da je jasno da ćemo morati da uradimo nešto osim slanja resursa", rekao je bivši general.

Moraće da urade četiri stvari. Prvo, treba da oslabe Rusiju jačanjem Ukrajine. Drugo, potrebno je da dodatno odvratimo Rusiju povećanjem sopstvenih i NATO sposobnosti. Onda da degradiramo ruske oružane snage i sposobnosti. Konačno, treba da obezbedimo poraz Rusije u Ukrajini, a to se postiže izgradnjom strateških i operativnih rezervnih snaga za Ukrajinu koje mogu da izvrše ofanzivne operacije i postignu konačnu ponudu.

Odesa Foto: Zozulia Yulii/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ali, kako bi to izgledalo u praksi?

Potrebno je da SAD, Francuzi, Poljaci, Britanci i Nemci pomognu u jačanju ukrajinske borbene moći. Te nacije imaju značajan vojni kapacitet i mogle bi da generišu snage opremanjem ukrajinskih jedinica.

Bivši general kaže da bi bilo najbolje da budu raspoređene u pet brigada, tačnije pet operativnih sektora.

"I verovatno će vam trebati šest do osam meseci da se stanje poboljša. Ovih pet brigada bi imalo zapadnu opremu koja se bori na zapadnjački način, integrisani pristup vazdušno-kopnenoj borbi gde imate sva sredstva koja su vam na raspolaganju, uključujući NATO interoperabilne tenkove, blisku podršku iz vazduha i protivvazdušnu odbranu", zaključio je general.

BONUS VIDEO: Ruski tenkovi osuli paljbu po ukrajinskim snagama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar