Ana Pisonero: Politički dijalog neophodan za napredak Crne Gore ka EU

Svet 24. okt. 202100:35 > 00:36
Podeli:
Ana Pisonero / Foto:N1

Politički dijalog je bez sumnje prioritet da bi Crna Gora napredovala na putu ka Evropskoj uniji, izjavila je za Novu M portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, prenosi večeras list Pobjeda na svom sajtu.

„Pozivamo sve crnogorske institucije i političke snage da sarađuju i budu konstruktivne, u skladu sa institucionalnim mandatima i odgovornostima a u interesu građana Crne Gore. Naš izveštaj o proširenju ponudio je Crnoj Gori mapu s ciljem da vam pomognemo da ubrzate potrebne reforme. Jasno je da je za to ključna politička volja i naravno po tom pitanju mora da postoji konsenzus“, rekla je Ana Pisonero.

Izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana koji je predstavljen početkom sedmice, apostrofira reformu pravosuđa za šta je potreban širok konsezus u vrlo podeljenom društvu, dok se očekuje i epilog u vezi sa formiranjem novog Tužilačkog saveta, prenela je Pobjeda.

Ana Pisonero je rekla da je potrebno očuvati nezavisnost pravosuđa i njegovih srodnih institucija.

„Potrebno je očuvati nezavisnost pravosuđa i njegovih srodnih institucija, takođe je neophodno osigurati merljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kroz sistemsku primenu finansijskih istraga kao i unaprediti rezultate u trajnom oduzimanju imovine stečene kriminalnom delatnošću“, rekla je portparolka EU.

Prema njenim rečima, Crna Gora treba da nastavi sa naporima da ispunjava sve reforme, da se potrudi da rešava otvorena pitanja, koja podrazumevaju i kritične oblasti kao što su sloboda govora, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Ono što mi možemo da vam kažemo sa naše strane jeste da ćemo da nastavimo da čvrsto podržavamo zemlje Zapadnog Balkana – politički, ekonomski, tehnički, da pomognemo i u društvenim i u socijalnim reformama, jer je bitno da se ostvari napredak u njima, da bi se ostvario i na vašem putu ka EU“, rekla je ona.

 

BONUS VIDEO: Malo ko je do te mere opljačkao svoj narod kao režim Ðukanovića

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar