Amnesti internešenel osudio izbor novog predsednika Irana

Svet 19. jun. 202117:48
Podeli:
Amnesty International, Amnesti internešnl
Foto: Matteo Nardone/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Organizacija Amnesti internešenel (AI) osudila je izbor Ebrahima Raisija za predsednika Irana i pozvala pokretanje istrage protiv njega zbog "zločina protiv čovečnosti".

POGLEDAJTE JOŠ:

„To što je Ebrahim Raisi dospeo na mesto predsednika, umesto da bude istražen zbog zločina protiv čovečnosti zbog ubistava, otmica i mučenja, mračan je podsetnik da u Iranu vlada nekažnjivost“, navela je generalna sekretarka AI Anjes Kalamar u pisanoj izjavi.

Ta organizacija je, kako se navodi u saopštenju, 2018. godine pokazala je dokaze da je Raisi bio član komisije koja je nasilno otimala i bez odluke suda u tajnosti pogubila hiljade političkih neistomišljenika u zatvorima Evin i Gohardasht u blizini Teherana 1988. godine.

Iranske vlasti još uvek sistematski prikrivaju mesta gde se nalaze tela žrtava, a Kalamar je to ocenila zločinom protiv čovečnosti.

U saopštenju se dodaje da je on kao ministar pravosuđa Irana učestvovao u progonu više stotina neistomišljenika i aktivista i u kršenju ljudskih prava.

Raisi je, kako se navodi, na predsedničko mesto došao „nakon izbornog procesa koji je vođen u izuzetno represivnom okruženju“.

„Bilo je zabranjeno da se kandiduju žene, pripadnici verskih manjina i kandidati sa suprotnim stavovima“, navela je Kalamar i pozvala članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzmu „konkretne korake za rešavanje krize sistematske nekažnjivosti u Iranu“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar