Amitvil horor: Ubistvo, kuća strave, turistička destinacija

Svet 17. mar. 202113:24 > 13:43
Podeli:
Foto: AP Photo/Richard Drew

Istina o brutalnom ubistvu u seocu Amitvil, o kojem su snimljeni brojni filmovi i napisane knjige, a hiljade turista i dan danas odlazi u aveniju Okean 118, kako bi fotografisali ovu kolonijalnu kuću iz 1927. godine u kojoj se dogodila tragedija, možda nikad do kraja neće biti ispitana.

Pročitajte još:

Amitvil, seoce blizu gradića Babilon u okrugu Safolk u Njujorku. Mestašce koja ni dan danas ne prelazi 10.000 stanovnika. Početkom 20. veka Amitvil je bio popularna turistička destinacija sa ogromnim hotelima na plaži, i velikim kućama. Američki glumac Fred Stoun je tu često boravio sa Eni Oukli, čuvenom američkom streljašicom koja je glumila u šou programu „Divlji Zapad Bafalo Bila“. Gangster Al Kapone imao je jednu takvu vilu u blizini ove komune. Ali teško da bi sve navedeno Amitvil stavilo na mapu u svetskim razmerama da se tu nije dogodio tragični „Amitvilski horor“, koji i ovih dana puni novinske strane.

Naime, Ronald DeFeo mlađi, ubica koji je inspirisao knjigu i seriju filmova „Horor u Amitvilu“, preminuo je 12. marta u Medicinskom centru Albani, a uzrok smrti biće naknadno saopšten kako je izjavila je portparolka Državnog odeljenja za popravne i komunalne usluge.

Foto: AP Photo/Richard Drew

DeFeo, koji je imao 69 godina, osuđen je za ubistvo oca, majke, dva brata i dve sestre u njihovoj kući 1974. godine. Tada je kao 23-godišnjak koristeći pušku Marlin 336C kalibra 35 milimetara ubio članove svoje porodice koji su u to vreme svi bili u krevetu – otac Ronald DeFeo stariji (43), majka Luis (43), braća i sestre Zora (18), Alison (13), Mark, (12), Džon (9).

Ubistvo

Oba roditelja upucana su dva puta, dok su braća i sestre upucani jednim metkom. Svi su pronađeni okrenuti licem prema krevetu. Na suđenju je njegov advokat odbranu bazirao pozivajući se na neuračunljivost, tvrdeći da je DeFeo čuo glasove koji su govorili da njegova porodica kuje planove protiv njega.

Tog 13. novembra 1974. DeFeo je u pola sedam uveče ušao kroz vrata „Henrijevog bara“, uzviknuvši: „Morate da mi pomognete, mislim da su mi majka i otac ubijeni“.

Zatim su on i manja grupa ljudi otišli do Avenije Okean112, gde se kuća nalazila i zatekli ih mrtve.

Ronald koga su zvali „Buč“, odveden je od strane policije u stanicu zarad sopstvene bezbednosti jer je policija strahovala da je ovo delo počinio mafijaški plaćeni ubica Luis Falini. Nakon nekoliko nekonzistentnosti u svom prvom iskazu, već sutradan je priznao ubistva.

„Kada sam krenuo, nisam mogao da stanem, sve je proteklo vrlo brzo“, izjavio je pripadnicima policije.

Rekao je da se nakon ubistva istuširao, a kasnije im je i pokazao gde je sakrio krvavu odeću i Marlin pušku.

Kontroverzi vezanih za ovo ubistvo ima nekoliko. Iako je DeFeo izjavio da je dao sedative članovima svoje porodice, pošto je simptomatično da su svi spavali, i to okrenuti licem ka posteljini, autopsija je utvrdila da to nije slučaj. Takođe, niko od komšija nije čuo pucnje, a utvrđeno je da nije korišćen prigušivač.

U intervjuu u zatvoru 1986. godine za Novi dan, DeFeo je tvrdio da je njegova sestra Doun ubila njihovog oca, a da je majka u rastrojstvu ubila blizance i ostalu decu, te da je on nakon toga ubio majku.

Godine 1990. izjavio je da je Doun sa nepoznatom osobom počinila ova ubistva, i da je jedina osoba koju je on ubio zapravo ona, i to slučajno, dok su se borili oko puške.

Novembra 2000. godine DeFeo se sastao sa Rik Osunom, autorom knjige „Noć kada su umrli Defovi“, a Osuna je tvrdio da mu je DeFeo priznao ubistva, i da ih je počinio zajedno sa sestrom i dva prijatelja iz očaja, jer je u toku bila „zavera njegovih roditelja protiv njega“. Kasnije je Osunova knjiga adaptirana u dokumentarnu dramu „Srušene nade – istinita priča o ubistvu u Amitvilu“.

Kuća strave

Godine 2017. godine zloglasna kolonijalna kuća iz 1927. sa pet spavaćih soba i 3 kupatila u kome se odvijalo krvoproliće prodata je za 605.000 dolara.

Godinu dana nakon ubistva, Džordž i Keti Luc kupili su kuću – ali su iz nje otišli ​​28 dana kasnije nakon što su prijavili paranormalne aktivnosti u kući, uključujući „čudne zvukove, glasove i zelenu sluz koja curi sa zidova“, prema sajtu za nekretnine 6skft. Jezivi događaji poslužili su im kao inspiracija za knjigu „Horor Amtvila“ iz 1977. godine , koja je prodata u preko deset miliona primeraka, čime su tu kuću svakako otplatili. Verodostojnost njihove priče upitna je od momenta kada je puštena u javnost.

Kasnije je prvobitna adresa kuće 112 Okean Ave. – na kraju promenjena u 108 Okean Ave od strane tadašnjeg vlasnika (ukupno ih je bilo četiri od ubistva), kako bi odvratio turiste.

Grandiozno prebivalište od 5.000 kvadratnih metara podvrgnuto je renoviranju nakon što su ga Kerolin i Dejvid D’Antonio kupili 2010. godine za 950.000 dolara. Kuća je izlazila na tržište četiri puta. Poslednja zvanična informacije je da je prodata u februaru 2017. godine nepoznatom vlasniku za 605.000 dolara, što je za 200.000 dolara manje od prvobitne tražene cene.

Ubistvo u Amitvilu ekranizovano je preko dvadeset puta, od 1979. do 2020. godine.

Za ovo ubistvo osuđen je 1975. godine po šest tačaka za ubistvo drugog stepena, dobivši šest kazni zatvora u trajanju od 25 godina.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar