Joanikije o Amfilohijevoj „poslednjoj poruci“

Svet 27. dec. 202009:44 > 11:27
Podeli:
Mitropolit Amfilohije Foto: FoNet/SPC

Administrator Mitropolije crnogorsko primorske i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije ponovio je da ne postoji testament preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, već da postoji "privatna poruka" i zaveštanje biznismenu Miodragu Daki Davidoviću.

Pročitajte još:

„Bila je jedna privatna poruka i jedno zaveštanje Davidoviću koji je veliki ktitor u našoj crkvi, da završi konak na Briskoj gori pored Ulcinja, da završi kapelu u rodnom mestu patrijarha Gavrila Dožića u Gornjoj Morači i u Pljevljima da nadoknadi ukoliko je neko napravio štetu u džamiji, ali je to sad druga priča“, ispričao je Joanikije za Nova TV.

Biznismen Miodrag Daka Davidović „je to protumačio kao zaveštanje i to jeste njemu oporuka, a ovo što je bilo na papiru nema formu testamenta, ne odnosi se na život crkve, nije tačno da je naznačeno ko će biti njegov naslednik“, rekao je Joanikije.

On je naveo da je Amfilohije sve to napisao kada se dobro osećao i kada su se svi nadali da će izaći iz bolnice, a kada je video da mu je došao kraj, nije bio u stanju da napiše testament. Pored njega je sve vreme bio otac Justin koji kaže da Amfilohije nije ostavio testament već privatnu poruku.

„Nije ostavio nikakav testament. Valjda je otac Justin verodostojniji od bilo koga. Ne znam kako je Davidovićev advokat to shvatio i protumačio, ali mi nećemo da pričamo o privatnoj poruci i pismu koje je privatne sadržine“, zaključio je tu priču Joanikije.

Iz sveta i regiona čitajte:

Kada arhijerej piše testament, on završava obavezu koja je uobičajena. 

„Ukoliko testament nije ostavio, onda se zna kakav je crkveni propis što se tiče njegove zaostavštine. Kada arhijerej piše testament ili poslednju oporuku, on je ostavlja u sefu u svojoj eparhiji ili kod nekog od poverljivih ličnosti. To se obično zaključa, pod ključem je i ne otvara se do upokojenja episkopa. Jednu kopiju dostavlja Svetom Arhijerejskom Sinodu. Testament mora da ima potpis, datum i naslov, da ima odredjenu formu i sadržinu, dakle toga testamenta nema“, rekao je Joanikije.

Mitropolit je bio dinamičan čovek i njegovo delo i njegova zaostavština ne mogu da stanu na neki papirić. Možda bi nam bilo lakše da je ostavio oporuku, ali se crkveno pravilo zna ako nema testamenta. A tog i takvog testamenta nema“, rekao je Joanikije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar