Amerika steže obruč: “Severni tok 2” ostaje bez osiguranja

Svet 16. Jan. 202119:38
Share:
Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Švajcarski osiguravajući zavod „Zurich Insurance Group“ prestaće da osigurava izgradnju gasovoda "Severni tok 2" zbog pretnje američkim sankcijama, javila je agencija Blumberg pozivajući se na obaveštene izvore. SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski "Olsiz" bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Kako navode neimenovani izvori agencije, kompanija bi mogla da potpadne pod nove američke sankcije protiv preduzeća koja pružaju usluge osiguranja i tehničke sertifikacije za izgradnju cevovoda.

Osiguravajući zavod nije komentarisao moguće američke sankcije zbog “Severnog toka 2”. Kompanija je ranije saopštila da je ima “sveobuhvatni sistem regulatorne usklađenosti i da nastoji da se u potpunosti pridržava svih važećih pravila sankcija”. Kompanija je navela da ne komentariše odnose sa konkretnim klijentima.

Projekat “Severni tok 2” podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Protiv izgradnje gasovoda “Severni tok 2” aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski “Olsiz” bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi “Fortuna” položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment