Pao „nevidljivi“ avion, Amerikanci moraju do njega pre Kineza

Svet 26. jan. 202216:56 > 17:03
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JUN DUMAGUING

Jedan od najmodernijih "nevidljivih" borbenih aviona na svetu - američki F-35 C srušio se nedavno u Južno kinesko more. Ratna mornarica sada pokušava da ga izvuče iz mora, što je operacija koju će Kina pomno pratiti.

F-35C prisilno je sleteo na nosač aviona USS Karl Vinston tokom rutinske operacije. Avion vredan 100 miliona dolara je skliznuo sa nosača i pao u more, dok se pilot katapultirao iz letelice. Tom prilikom pilot o još šesz članova posade su povređeni.

Američka ratna mornarica sad se suočava s velikim izazovom – izvlačenjem aviona F-35 s dna okeana u vodama koje su već neko vreme u centru pažnje Pekinga.

„Američka ratna mornarica radi na planovima izvlačenja aviona F-35C, koji je učestvovao u nesreći na palubi USS Karl Vinson“, rekao je za CNN poručnik Nikolas Longo, portparol američke 7. flote.

F-35C avion
F-35C avion Foto:US Navy Photo

Iako mornarica nije objavila gde se tačno u Južnom kineskom moru dogodila nesreća, Peking tvrdi da celo Južnokinesko more spada u kinesku teritoriju, a svoje tvrdnje potkrepili su izgradnjom serije vojnih baza na ostrvima u tom moru. Uz to, kineska ratna mornarica i obalna straža neumorno patroliraju vodama tog mora.

Sjedinjene Države ne slažu se s kineskim tvrdnjama o teritorijalnosti Južnog kineskog mora  i stava su da Kina koristi manevre i operacije kako bi promovisale tezu o "slobodnom i otvorenom indopacifičkom području".

Kineska vlada zvanično nije komentarisala nesreću, a državni mediji o njoj izveštavaju pozivajući se na strane medije.

"Kina će pokušati da locira i pregleda avion koristeći podmornice koje su specijalizovane za velike dubine", rekao je za CNN Karl Šuster, bivši šef operacija u obaveštajnom centru američkog pacifičkog zapovedništva.

Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Šuster, ujedno i bivši kapetan američke ratne mornarice, kaže kako je moguće da bi Kina mogla da tvrdi da ima pravo da izvuče avion s dna okeana, pozivajući se pritom na svoju tezu da Južno kinesko more spada u teritoriju Kine.

"Izvlačenje aviona upotrebom komercijalnih sredstava ili sredstava obalne straže moglo bi omogućiti Pekingu da jednostavno kaže kako uklanjaju potencijalnu opasnost za okolinu ili da uklanjaju stranu vojnu opremu iz svojih teritorijalnih voda", rekao je Šuster.

Obzirom na to da bi operacija izvlačenja aviona F35 na površinu mogla da potraje mesecima, za očekivati je da će američka ratna mornarica u blizini mesta nesreće zadržati nekoliko brodova. Koliko će sve trajati, nemoguće je znati, budući da je nepoznat podatak o dubini okeana na mestu nesreće.

BONUS VIDEO Tragedija kod Lokerbija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar