Amerika pod opsadom: Svet u neverici prati haos u Vašingtonu

Svet 07. jan. 202100:0738 komentara
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Haos u SAD-u glavna je vest svih svetskih medija kojima u sredu uveče dominiraju slike demonstranata koji su upali u zgradu Kongresa.

Kineski mediji većim delom su prećutali početak nemira, a onda se oglasio „Čajna dejli“ samo kratkom porukom preko svoje aplikacije da je došlo do zaključavanja Kapitola u Vašingtonu. Engleski servis agencije Ksinhua nije do ovog trenutka objavio ni red o protestu u glavnom gradu SAD-a.

Italijanska Republika prenosi da je u blizini Kapitola pronađena i improvizirana eksplozivna naprava, a ljubljansko Delo navodi da Tramp pokušava sa svojim pristalicama promeni odluku Kongresa.

El Pais, dnevni list iz Španije, koja se, po obnovi demokratije nakon smrti fašističkog diktatora Franka, našla u sličnoj situaciji kad su vojni pobunjenici upali u parlament, piše o haosu u Vašingtonu. Britanski Gardijan donosi analizu sa sledećim naslovom: „Napad rulje MAGA-e (Trampov slogan, Make America Great Again, učinimo Ameriku opet velikom) na Kapitol je Trampov napad na demokratiju učinio doslovnom“.

Nemački mediji prate događaje posvećujući fotografijama s komentarima koji govore o haosu i neredima u Vašingtonu.

Foto:REUTERS/Stephanie Keith

Francuski Le Mond citira Bajdena i navodi kako je američka demokratija žrtva agresije bez presedana. Turska agencija Anadolija navodi da je Pens najavio da će sudski progoniti sve koji su izazvali nered na Kapitolu. Prenose i poziv predsednika Erdogana „svim stranama“ u SAD-u da budu „umerene“ u svojim reakcijama na događaje, piše Jutarnji.

Oglasio se i Žosep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

„U očima sveta američka demokratija večeras izgleda kao da je pod opsadom. Ovo je neviđeni napad na američku demokratiju, njene institucije i vladavinu prava. Ovo nije Amerika. Rezultati izbora od 3. novembra moraju se u potpunosti poštovati.“

Opšti je zaključak više nego jasan: svet je šokiran nasiljem koje je izbilo u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država, jedne od najstarijih demokratija na svetu.

Svetski zvaničnici osudili nasilje u američkom Kongresu

Kanadski i britanski premijeri Džastin Trudo i Boris Džonson osudili su nasilje u američkom Kongresu i pozvali na poštovanje rezultata izbora. Pridružio im se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Naravno da smo zabrinuti te pratimo situaciju iz minute u minutu“, rekao je Trudo radijskoj postaji Njuz 1130 Vankuver.

„Mislim da su američke demokratske institucije jake i nadam se da će se sve ubrzo vratiti u normalu.“

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se SAD celim svetom zalaže za demokratiju te da je sada ključno da dođe do mirnog i urednog prenosa vlasti.

Boris Džonson Foto:Tanjug/Hannah McKay/Pool photo via AP

„Američki Kongres je hram demokratije. Šokantno je svedočiti večerašnjim prizorima u Vašingtonu“, objavio je na Tviteru predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli objavio je na Tviteru da je vrlo zabrinut zbog nemira u Vašingtonu.

„Vrlo zabrinjavajuće scene iz američkog Kapitola večeras. Demokratski glasovi moraju da se poštuju. Sigurni smo da će Sjedinjene Države osigurati zaštitu pravila demokratije“, tvitao je Sasoli.

Scene nasilja i haosa vladaju američkim Kapitolom, sedištem američke demokratije, u koji je uprkos policijskim suzavcima upala gomila pristalica predsednika Donalda Trampa kako bi poništili rezultate izbora i zaustavili sednicu Kongresa na kojoj je trebalo da se potvrdi pobeda Džo Bajdena.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da će neprijatelji demokratije da pozdrave scene nasilja u američkom Kapitolu i pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa da prihvati odluku američkih glasača.

U tvitu objavljenom nakon što su demonstranti upali u sedište američkog zakonodavnog tela, gde su zastupnici trebali formalno potvrditi izbor Trampovog suparnika Džoa Bajdena, Mas je rekao da je nasilje izazvano zapaljivom retorikom.

„Neprijatelji demokratije će biti oduševljeni kad vide užasne slike iz Vašington DC-a“, napisao je u sredu.

„Tramp i njegove pristalice moraju na kraju da prihvate odluku američkih glasača te prestati s gaženjem demokratije.“

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u sredu je nasilne proteste u Vašingtonu prozvao „šokantnim scenama“ te dodao da se ishod američkih „demokratskih“ izbora mora poštovati.

Policija u američkom Kapitolu odgovorila je potezanjem oružja i suzavca dok su stotine demonstranata upale u zgradu tražeći od Kongresa da poništi Trampov gubitak izbora, kratko nakon što je nekoliko Trampovih republikanaca poslednji put pokušala da ospori izborni rezultat.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar