Amerika o BiH: Poštujemo teritorijalni integritet države

Svet 15. apr. 202118:00
Podeli:
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sjedinjene Američke Države su saopštile da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hecegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako se navodi, to je poručeno iz američkog Stejt Departmenta u pisanom odgovoru na pitanje Glasa Amerike da prokomentariše medijske izveštaje o navodnom „non pejperu“ u kome se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Portparol Stejt Departmenta naveo je da „SAD duboko cene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji“.

Još su istakli da Amerika snažno podržava put ka članstvu u Evropskoj uniji svih zainteresovanih država na Zapadnom Balkanu.

„Verujemo da je budućnost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji. Proces proširenje promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona“, zaključuje se u odgovoru Stejt Departmenta Glasu Amerike.

Slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom.

Prema tom dokumentu, kantoni sa hrvatskom većinom u BiH bili bi pripojeni Hrvatskoj, dok bi ostatak sa bošnjačkom većinom ostao nezavisna država BiH.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar