Amerika nastavlja finansiranje SZO, šalje 200 miliona dolara

Svet 17. feb. 202118:48
Podeli:
Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Sjedinjene Američke Države će Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) poslati uplatu u vrednosti od preko 200 miliona dolara do kraja februara, najavio je u sredu državni sekretar Entoni Blinken. Sjedinjene Države, koje su dugi niz godina bile najveći donator Svetske zdravstvene organizacije, napustile su SZO prošle godine, za vreme mandata Donalda Trampa. Američki predsednik Džo Bajden povukao je tu odluku prošlog meseca.

„Ovo je ključni korak napred u ispunjavanju naših finansijskih obaveza kao članice SZO i odražava našu obnovljenu posvećenost osiguravanju potrebne podrške SZO za vođenje globalnog odgovora na pandemiju„, rekao je Blinken govoreći u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„SAD veruju da su multilateralizam, UN i SZO od suštinske važnosti, ne samo kao efikasan međunarodni zdravstveni i humanitarni odgovor na kovid 19, već i za izgradnju jačih globalnih zdravstvenih kapaciteta i bezbednosti za budućnost“, rekao je Blinken.

Sjedinjene Države, koje su dugi niz godina bile najveći donator Svetske zdravstvene organizacije, napustile su SZO prošle godine, za vreme mandata Donalda Trampa zbog „veoma lošeg upravljanja pandemijom i prikrivanja dokaza o širenju koronavirusa“. Tramp je od početka pandemije koronavirusa optuživao SZO da je suviše popustljiva prema Kini.

Američki predsednik Džo Bajden povukao je odluku o povlačenju SAD iz SZO prošlog meseca.

Inače, SAD su bile najveći pojedinačni finansijer SZO sa oko 450 miliona dolara godišnje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar