Američki Senat proglasio suđenje protiv Trampa ustavnim

Svet 09. feb. 202123:48 > 00:04
Podeli:
Foto:Tanjug/Senate Television via AP

Većina senatora rekla je da je suđenje za opoziv protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa ustavno, uprkos pozivima republikanaca da se slučaj odbaci, prenosi CNN.

Za donošenje ove odluke bila je neophodna prosta većina, pa je suđenje proglašeno ustavnim, pošto je 56 senatora glasalo za, a 44 protiv.

Za ustavnost postupka glasalo je i šest republikanskih senatora- Bil Kasidi, Suzan Kolins, Lisa Murkovski, Mit Romni, Ben Sas i Pat Tumej.

U nastavku procedure, menadžeri impičmenta i Trampova odbrana imaju do 16 sati u naredna dva dana da predstave svoje slučajeve.

POLGEDAJTE JOŠ:

Prvo svoje argumente izlažu menadžeri impičmenta, a poznato je da planiraju da koriste video snimke napada na Kapitol da bi dokazali slučaj.

Očekuje se da se procedura nastavi sutra u podne.

Kako navodi CNN, Tramp nije zadovoljan izlaganjem njegovog advokata Brusa Kastora, jer je bilo neophodno da njegova uvodna reč pokaže da je nije ustavno suditi predsedniku koji više nije na toj funckiji.

Budući da je Trampov pravni tim okupljen pre nedelju dana, nije neobično što nisu uspeli da formiraju ubedljivu odbranu za kratko vreme, kažu izvori CNN-a.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar