Američki naučnici: Ne, virus neće čudesno nestati u aprilu

Svet 09. apr. 202010:32
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Američki naučnici uputili su pismo Beloj kući u kome tvrde da koronavirus neće nestati dolaskom toplijeg vremena. Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp već nedeljama tvrdi da će virus "kada postane toplije, čudesno nestati".

U pismu Beloj kući članovi Nacionalne akademije nauke kažu da podaci o tome da toplije i hladno vrijeme utiču na koronavirus nisu konkretni. Napominju da čak i ako toplije vreme utiče na virus, to neće biti u velikoj meri budući da je jako malo ljudi u svetu dosad postalo imuno na virus, piše Indeks.

„Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se koronavirus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje efikasnosti prenosa ne može da dovede do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mera“, navodi se u pismu.

U pismu je navedeno da je jedna studija epidemije u Kini pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uslovima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba proširila ga je u proseku na dve druge osobe.

Tramp tvrdi da će virus da nestane već u aprilu

Dr Vilijam Šefner specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt, rekao je: „Iako možemo da se nadamo da će vreme doprineti usporavanju širenja virusa, ne možemo da se oslonimo samo na njega. Moramo i dalje da primenjujemo ​​socijalno distanciranje i druge mere za smanjenje prenosa“, kazao je za CNN.

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da će se koronavirus povući s toplijim vremenom.

Foto: EPA-EFE/Erin Schaff / POOL

„Mnogi misle da će virus nestati u aprilu, dolaskom toplijeg vremena. Virusi inače nestaju u aprilu“, kazao je Trump u pismu guvernerima.

Trump je tu tvrdnju ponovio kasnije tog dana na političkom skupu u Nju Hempširu.

„Izgleda da će virus nestati u aprilu. Poznato vam je da kad postane malo toplije, virusi čudesno nestaju“, rekao je.