Američki general: Moguća koordinacija sa talibanima protiv ISIS-K

Svet 02. sep. 202109:53
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STRINGER

Šef Združenog štaba američkih oružanih snaga general Majkl Majli saopštio je da je moguće da SAD koordiniraju s talibanima svoje napore u borbi protiv terorizma u Avganistanu, pre svega protiv militanata Islamske države,ali i drugih organizacija .

PROČITAJTE JOŠ:

Majli svoju izjavu nije detaljnije objasnio i njegov komentar nije sugerisao trenutne planove za saradnju sa talibanima, ali američki generali svakodnevno su bili u komunikaciji sa talibanskim komandantima kod aerodroma u Kabulu tokom poslednje tri nedelje, kako bi olakšali evakuaciju više od 124.000 ljudi, prenosi AP.

Na konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom u Pentagonu, Majli je juče nazvao talibane „nemilosrdnima“ i naglasio da će njihovi budući potezi pokazati da li će se oni promeniti, kako su najavili ili ne.

Američki general je sugerisao i da nedavni sporazum o saradnji sa talibanima na aerodromu u Kabulu nije obavezno i model za budućnost.

„U ratu radite ono što morate da biste smanjili rizik po misiju i trupe, a ne ono što možda želite da uradite“, rekao je Majli.

Obim i priroda odnosa SAD i talibana, sada kada je rat završen, jedno je od ključnih pitanja za dalji razvoj situacije u Avganistanu.

Američko diplomatsko predstavništvo premešteno je iz Kabula u katarsku prestonicu Dohu, ali je predsednik SAD Džozef Bajden nedavno u više navrata primetio da su talibani priznati neprijatelji grupe Islamska država u Avganistanu, što ukazuje na zajednički interese.

Bajden je takođe u subotu obećao dalje akcije protiv Islamske države u Avganistanu (ISIS-K) kao odgovor na njihov samoubilački napad prošle nedelje na aerodromu u Kabulu, u kojem je poginulo više Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar