Američki CDC preporučuje vakcinaciju trudnicama

Svet 29. sep. 202119:58
Podeli:
Foto: Shutterstock

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je danas novu zdravstvenu preporuku za povećanje vakcinacije protiv kovid-19 među ženama koje su trudne, nedavno su to bile, ili pokušavaju da ostanu u drugom stanju, kako bi se sprečile ozbiljne forme bolesti i smrtonosni ishodi.

U svojoj najnovijoj preporuci zdravstvena agencija je navela podatke koji pokazuju da je oko 97 odsto hospitalizovanih trudnica sa korona virusom nevakcinisano, prenosi Rojters.

CDC je saopštio da je prema njihovim podacima samo 31 odsto trudnica vakcinisano protiv kovid-19, iako je taj broj porastao, imunizacija među njima je niža u poređenju sa podacima za opštu populaciju.

Zdravstvena agencija izdala je trudnicama u avgustu preporuku da bi trebalo da se vakcinišu protiv kovid 19, na osnovu nove analize koja nije pokazala povećan rizik od pobačaja.

CDC je saopštio da pored rizika od teških formi bolesti i smrtnog ishoda za trudnice, postoji i povećan rizik od prevremenog porođaja kod osoba zaraženih kovidom-19.

BONUS VIDEO: Vakcinacija u Rusiji

Komentari

Vaš komentar