Američki ambasador u BiH: Proširujemo spisak osoba za sankcije zbog korupcije

Svet 08. okt. 202108:31
Podeli:
Erik Nelson, Američki ambasador u BiH
Erik Nelson Foto: N1

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson najavio je da će SAD proširiti spisak osoba iz Bosne i Hercegovine koje će biti sankcionisane zbog korupcije, ali nije želeo da kaže o kojim je osobama reč.

„Dakle, nećemo izdavati vize, poslovne ili turističke korumpiranim ljudima koji žele da putuju ili investiraju u SAD. Imamo ta ovlašćenja prema našem zakonu o imigracijama“, izjavio je Nelson u četvrtak za televiziju N1, a prenela agencija Hina.

Upitan o kojim osobama je reč, Nelson nije želeo da odgovori, rekavši da to može da bude bilo ko.

Hina podseća da su SAD zabranu izdavanja vize za sadašnjeg člana predsedništva BiH Milorada Dodika uvele još 2017. godine, a da je nešto kasnije na isti način kažnjen i Dodikov bliski saradnik, bivši predsedavajući Saveta ministara Nikola Špirić.

Razlika je bila, kako se navodi, što je Dodik bio sankcionisan kao osoba koja je označena kao pretnja za sprovođenje Dejtonskog sporazuma, a Špirić je na „crnu listu“ dospeo kao osoba umešana u „ozbiljnu korupciju“.

Zbog korupcije je meru zabrane ulaska u SAD dobio i bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije Amir Zukić.

Nelson je rekao da je administracija predsednika DŽozefa Bajdena korupciju označila kao bezbednosnu pretnju za SAD i da će odlučno reagovati prema osobama koje su u to umešane na Balkanu.

„Mi jačamo procedure kako bi odbranili SAD od potencijalnih korumpiranih pojedinaca i kako bi zaštitili BiH i pomogli u borbi protiv korupcije“, poručio je Nelson.

BONUS VIDEO: Mentalno Razgibavanje: Pa gde na korupciju da udarite

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar