Američki agenti upali u kineski konzulat u Hjustonu

Svet 25. jul. 202010:30 > 10:26
Podeli:
Foto: F. Carter Smith / Polaris / Profimedia

Američki savezni agenti ušli su u kineski konzulat u Hjustonu koji nije zatvoren nakon naredbe zvaničnika SAD-a da se zatvori ova diplomatska ustanova.

Naime, zvaničnici SAD-a tvrde da je kineski konzulat deo većih napora Kine u špijunaži diplomatskih predstavništava širom Amerike.

U petak popodne, prema lokalnom vremenu, nekoliko crnih SUV-ova, kamiona i kombija ušli su na imanje kineskog konzulata, te iz njega počeli iznositi stvari, javlja Si-En-En, a prenosi RTS.

U obraćanju medijima zvaničnici SAD-a su kazali su da je konzulat upleten u istragu prevare u teksaškoj istraživačkoj instituciji, te da su zvaničnici kineskog konzulata „direktno komunicirali sa istraživačima i usmeravali ih prema tome koje informacije trebaju prikupljati“.

U SAD-u veruju da su aktivnosti službenika konzulata u Hjustonu deo veće mreže pojedinaca u više od 25 gradova, a koje podržavaju konzulati.

„Konzulati su pojedincima u toj mreži davali upute o tome kako da izbjegnu i opstruiraju našu istragu“, kazao je zvaničnik američkog Ministarstva pravde.

SAD su u utorak dale Kini otprilike 72 sata da prekine sve operacije i zatvori konzulat u Hjustonu, što se nije desilo. Ovaj potez Ministarstvo spoljnih poslova Kine nazvalo je „neviđenom eskalacijom“ usred neprestanih tenzija između dve zemlje.

Kina je naložila Sjedinjenim Američkim Državama da zatvore konzulat u Čengduu na zapadu Kine, nekoliko dana nakon što je Vašington naložio Pekingu da zatvori konzulat u Hjustonu.