Američke diplomate upozoravale na mogućnost pada Kabula još prošlog meseca

Svet 20. avg. 202107:44
Podeli:
Avganistan, Kabul, aerodromo
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Dvadesetak američkih diplomata u Avganistanu prošlog meseca u internoj depeši upozorilo je državnog sekretara Entonija Blinkena na potencijalni pad Kabula u ruke talibana zbog povlačenja američkih vojnih snaga iz zemlje, što se naposletku u nedelju i dogodilo, objavio je Vol strit džornal.

Ovaj list objavio je u četvrtak da je poverljiva depeša poslana takozvanim disidentskim kanalom, potpisana je s datumom 13. jul, a u njoj su ponuđene i preporuke o načinima za ublažavanje krize i ubrzanje evakuacije.

Naime, američka administracija je kritikovana zbog izostanka jačih napora u evakuaciji američkih diplomata i drugih građana, kao i avganistanskih saveznika, dok talibani nisu bili u snažnoj ofenzivi.

Američki zvaničnici odbili su da potvrde detalje ili podele sadržaj depeše.

„Mislim da depeša odražava ono što smo celo vreme govorili, a to je da niko nije mogao predvideti da će vlada i vojska Avganistana doživeti kolaps u nekoliko dana“, izjavio je za CNN zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džonatan Fajner.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je za Rojters da je Stejt dipartment uzeo u obzir zabrinutost onih koji su sastavili depešu.

Portparol Stejt dipartmenta Ned Prajs izjavio je da su stavovi diplomata upućeni Blinkenu ugrađeni u politiku i planiranje.

„Cenimo konstruktivno unutrašnje neslaganje. To je patriotski i čini nas efikasnijim“, rekao je Prajs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar