Podeli
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Današnje zasedanje Predstavničkog doma prati ogromno obezbeđenje, a među njima su i pripadnici Nacionalne garde, koji su ušli u Kongres prvi put posle Građanskog rata. Nacionalna garda distrikta Kolumbija je dobila dozvolu da naoruža trupe koje su raspoređene na bezbednosne dužnosti u Kongresu.

Zgrada Kapitola puna je vojnika pod punom ratnom opremom, a društvene mreže su prepune fotografija na kojima se vidi kako vojnici leže na podu, neki spavaju, neki gledaju u mobilne telefone.

Očekuje se da će narednih dana na dužnosti iz okruga biti do 15.000 pripadnika garde koji će podržati pripadnike bezbednosnih snaga u vezi sa inauguracijom izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara.

Vlasti su zabrinute zbog pretnji nasiljem nakon upada u Kapitol prošle sedmice.

Federalni istražni biro (FBI) upozorio je u utorak na moguće oružane proteste Trampovih pristalica u danima pre Bajdenove inauguracije.

Postoje izveštaji da će se određene grupe naoružati i okupiti u svih svih 50 glavnih gradova američkih država, kao i u Vašingtonu, uoči Bajdenove inauguracije, piše u internom biltenu FBI, prenosi BBC.

U Predstavničkom domu danas je počela debata o opozivu predsednika Donalda Trampa, koga su demokrate optužile da je svojim govorom pre prošlonedeljnih protesta podsticao pobunu.

Uoči sednice Predstavničkog doma u zgradi i oko nje je raspoređeno hiljade pripadnika američke Nacionalne garde kako bi sprečili eventualno novi pokušaj napada na zgradu Kongresa poput 6. januara.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Posle napada pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa na Kongres, učestali su pozivi da on bude smenjen pre isteka mandata zato što je “podstrekivao” na nerede.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar