Ambasada SAD Vladi Crne Gore: Osuditi Srebrenicu kao genocid

Svet 28. mar. 202120:08
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Vijesti Online

Ambasada SAD u Crnoj Gori saopštila je danas da je zabrinuta zbog komentara u javnosti koji, kako je ocenila, bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Iz ambasade pozivaju Vladu Crne Gore da osudi ono što se desilo u Srebrenici i to nazove genocidom, što je, kako tvrde, taj događaj i bio. Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić izjavio je u petak da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida kad se to i nedvosmisleno utvrdi, s obzirm na to da je Sud u Hagu, kako je rekao, "izgubio svoj legitimitet".

Američka ambasada u Podgorici oglasila se na Tviteru:

„Ambasada je zabrinuta zbog komentara koji bacaju sumnju na to što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine. Tražimo pojašnjenje i nadamo se da će vlada nedvosmisleno osuditi masakr i nazvati ga onakvim kakav je bio – genocid“, navedeno je u tvitu.

Podsetimo, Leposavićeva izjava izazvala je burne reakcije javnosti u Crnoj Gori. Opozicione stranke i građanski aktivisti zatražili su njegovu ostavku, ali se iz aktuelne Vlade još uvek niko nije oglasio.

„Nije na ministru pravde, kao što nije na bilo kojem drugom pojedincu koji nije učestvovao u kritičnom događaju, pogotovo kakav je ovaj, da prizna ili ne prizna, odnosno eventualno poriče postojanje bilo kojeg krivičnog dela, pogotovo ratnog zločina. Samo priznanje onoga koji je okrivljen u sudnici može da bude relevantno za to delo. Jasno je da političko raspravljanje i utvrđivanje zločina genocida između pojedinanaca koji nisu ni teritorijalno, ni generacijski vezani za događaj predstavljaju sukobe produženog trajanja“, rekao je Leposavić.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar