Ambasada Češke u Moskvi paralisana, radi samo konzularni deo

Svet 19. apr. 202118:57
Podeli:
češka ambasada rusija, proterane diplomate
Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Potez Rusije u kome je objavljeno 20 službenika ambasade Češke personama non grata paralisao je aktivnosti češke diplomatske misije, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar policije Češke Jan Gamaček koji trenutno obavlja funkciju i ministra spoljnih poslova.

„Proteran je zamenik ambasadora Češke i Češka na to mora da reaguje“, rekao je Gamaček novinarima i istakao da nije predviđeno proterivanje ruskog ambasadora iz Praga.

Prema njegovim rečima, danas će u Češku sleteti specijalan ruski avion, kojim će se vratiti kući proterani zaposleni ruske ambasade i članovi njihovih porodica. Istog dana će i specijalni češki avion vratiti kući svoje diplomate.

„Nadam se da će sve proći u redu i da neće biti iznenađenja sa ruske strane“, rekao je on.

Potpredsednik Vlade nije isključio da će uskoro biti preduzeti koraci „za proterivanje zaposlenih u ruskim specijalnim službama“ koji su možda „povezani sa operacijama“ u Češkoj, drugim državama Evropske unije ili njihovim saveznicima.

Gamaček je takođe izjavio da je proterivanje iz Rusije 20 službenika ambasade Češke paralisalo rad ove diplomatske misije.

„Osoblje češke ambasade u Moskvi nije bilo veliko, u pitanju je oko 30 zaposlenih koji su došli iz Češke. Ovaj potez ruske strane paralisao je aktivnosti ambasade. Tamo sada radi samo konzularno odeljenje“, rekao je on.

 

Dodao je i da su u Moskvi prestala sa radom politička i ekonomska odeljenja ambasade. Ministarstvo spoljnih poslova planira da u Moskvu prebaci neke diplomate iz generalnih konzulata republike iz drugih gradova Rusije.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije proglasilo je sinoć 20 službenika ambasade Češke personama non grata, dan nakon što je češki premijer Andrej Babiš saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar