Amazonu preti kazna zbog korišćenja podataka potrošača

Svet 11. jun. 202123:04
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Američki gigant Amazon suočava se sa mogućnom kaznom od 425 miliona dolara (oo 350 miliona evra) zbog navodnog kršenja regulative o zaštiti podataka ličnosti (GDPR).

“The Wall Street Journal”, koji se poziva na anonimne izvore, ističe da su nadležni za zaštitu podataka iz Luksemburga, gde kompanija Amazon ima svoje evropsko predstavništvo, predložile ovu sankciju ostalnim regulatornim telima Evropske unije nakon što je utvrđeno da je Amazon koristio u komercijalne svrhe lične podatke kupaca iz Evrope, što je nezakonito po uredbi o zaštiti podataka, piše N1. 

GDPR, između ostalog, podrazumeva da korisnici daju saglasnost kompanijama da koriste njihove lične podatke.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kako list navodi, za sankciju je potrebna saglasnost evropskih regulatora, a proces bi mogao da traje mesecima i da dovede do promena u predloženoj novčanoj kazni.

Predložena kazna iz Luksemburga predstavljala bi oko 2 odsto neto dobiti Amazona u 2020. godini. Ako kazna bude izrečena, bila bi najveća u istoriji Evropske unije za kršenje privatnosti.

Kazna neće uticati na istragu koju je Brisel otvorio protiv Amazona zbog navodne nekonkurentnosti.

Kako navodi „The Wall Street Journal“, luksemburška agencija za zaštitu podataka već je dobila primedbe od drugih evropskih agencija za privatnost na visinu predložene kazne i smatraju da bi ona trebalo da bude viša. Evropski zakoni o zaštiti podataka predviđaju mogućnost kažnjavnja do 4 odsto godišnjeg prihoda kompanija, što bi u ovom slučaju značiko kaznu do 700 miliona.

Ovaj slučaj se pridružuje drugim slučajevima protiv giganata kao što su Gugl i Epl, koji su pokrenuti u Irskoj, u zemlji gde ove kompanije imaju svoje evropska predstavništva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar