Nema pauze ni za toalet: Radnici Amazona mokre u flašice

Svet 26. mar. 202113:25
Podeli:
Foto: Nicolas Guyonnet / AFP / Profimedia

Onlajn trgovinski gigant Amazon izazvao je bes mnogih kada je demantovao izveštaje da njihovi radnici koji rade dostavu moraju da mokre u flaše jer nemaju pritup toaletima, naročito u svetlu procurelih dokumenata koja su pokazala da je kompanija već mesecima svesna postojanja ovog problema.

Pročitajte još:

Zaposleni u Amazonu dali su Interseptu, pokazuju da je još u maju 2020. stigao mejl radnika koji se žale da su prinuđeni da mokre u flaše i olakšavaju se u kese dok rade dostavu.

„Večeras je jedan saradnik pronašao kesu sa ljudskim izmetom u Amazonovoj kesi koju je vozač vratio u stanicu“, stoji u mejlu. „Ovo je treći put u poslednja dva meseca, da je u stanicu vraćena kesa sa ljudskom kakom. Razumemo da vozači možda mogu da imaju hitnu situaciju dok su na putu i da, naročito u vreme kovida, teško nalaze toalete dok vrše dostavu, ali oni NIKAKO NE SMEJU da vrate u stanicu kese sa izmetom“.

U mejli se navodi da su u kesama pronađene i razne vrsne otpada poput maski, rukavica i flaša sa urinom.

Amazonovi radnici su Interseptu rekli da se o ovom pitanju interno raspravljalo ali da su vozači impicitno bili primorani na to jer bi u protivnom ostali bez posla zbog previše paketa koji nisu dostavljeni.

Usledio je svadljiv tvit Amazona na račun kongresmena iz Viskonsina koji je kritikovao kompaniju zbog nehumanih uslova rada. Čitava saga dešava se, piše Gardijan, u vreme sukoba sa radnicima u Alabai koji pokušavaju da se udruže u sindikat.

Ovo nije prvi put da se radnici u Amazonu žale na ovaj problem. Na sve to, sada se pojavila i vest da su vozači dostavljači primorani da potpišu „biometrijski pristanak“ ako žele da nastave da rade u kompaniji ozloglašenoj po nehumanim uslovima za rad.

Sajt Vajs je preneo da ovaj pristanak znači da kompaija Džefa Bezosa može da postavi kamere sa veštačkom inteligencijom koje će non stop pratiti vozače po SAD i obaveštavati šefove o njihovim navikama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar