Amal neće više da bude predstavnik Britanije zbog Bregzita

Svet 19. sep. 202013:25
Podeli:
Foto: EPA-EFE/THIBAULT VANDERMERSCH

Amal Kluni, istaknuti borac za ljudska prava, podnela je ostavku na položaj specijalnog izaslanika Velike Britanije za medijske slobode u znak protesta zbog planova Londona da prekrši međunarodno pravo internim zakonom o trgovini.

Pročitajte još:

Advokatica i supruga holivudskog glumca Džordža Klunija ocenila je planove Borisa Džonsona da prekrši sporazum o razlazu sa EU kao „žalosne“.
U pismu poslatom ministru spoljnih poslova, Kluni navodi da će interni zakon koji uređuje trgovinske odnose Britanije i Severne Irske i krši odredbe sporazuma o Bregzitu predstavljati „kršenje međunarodnog prava“.

„Iako je vlada navela da je planirano kršenje međunarodnog prava ‘specifično i ograničeno’ za žaljenje je što Ujedinjeno Kraljevstvo uopšte govori o svojoj nameri da prekrši međunarodni sporaum koji je pre manje od godinu dana potpisao premijer“, navela je ona.

Pošto nisam dobila nikakva uveravanja da je „bilo kakva promena stava moguća, nemam alternativu osim da podnesem ostavku“, dodala je ona.
Ostavka Klunijeve usledila je nakon što je zvaničnik britanske vlade zadužen za Škotsku Lord Kin podneo ostavku u znak protesta zbog zakona, a nedelju dan pre njega to je uradio i glavni advokat britanske vlade Džonatan Džouns.

Komentari

Vaš komentar