Alžir prekida diplomatske odnose sa Marokom

Svet 24. avg. 202119:58
Podeli:
Ramtan Lamamra Alžir Maroko prekid diplomatskih odnosa
Ramtan Lamamra Foto: REUTERS/Abdelaziz Boumzar

Alžir je odlučio da raskine diplomatske odnose sa Marokom, saopštio je alžirski šef diplomatije Ramtan Lamamra na konferenciji za štampu, javlja Rojters. "Kroz istoriju, od sticanja nezavisnosti Maroka, svakodnevno su vršeni ružni postupci protiv naše zemlje", izjavio je Lamamra na konferenciji za štampu.

Ministar je izjavio da se neprijateljstvo Maroka prema Alžiru ciljano vrši još od rata 1963. godine. On je optužio kraljevinu za veze sa terorističkim grupama – islamskim „Račadom“ (Rachad) i pokretom separatista MAK (pokret za samostalnost u području plemena). Alžir ih optužuje za paljenje šuma.

Lamamra je optužio marokanske specijalne službe da prate alžirske činovnike.

Prema rečima ministra, Alžir je pokazao suzdržanost nakon provokacije stalnog predstavnika Maroka u UN koji je pozvao na nezavisnost regiona Kabilija.

„Ćutanje marokanskih vlasti u vezi sa ovom zloupotrebom ovlašćenja pokazuje da podržavaju njegove reči“, naglasio je Lamamra.

Područje Kabilija se nalazi na severu Alžira. Ono je naseljeno sa 3,5 miliona Kabila-Berbera koji su uspeli da sačuvaju svoj drevni jezik i kulturu. Ovaj region je centar otpora berbera protiv centralne vlasti za pravo samoopredeljenja i kulturne autonomije.

BONUS VIDEO: Uneskova lista zaštićenih dobara


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar