Aleksej Navaljni se probudio iz kome posle trovanja

Svet 07. sep. 202015:28 > 17:07
Podeli:
Alexei Navalny Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Otrovani ruski opozicionar Aleksej Navaljni izašao je iz indukovane kome.

Stanje ruskog opozicionara se poboljšalo, kaže berlinska bolnica, a prenosi BBC.

Doktor kaže da reaguje na verbalne stimuluse.

Alexei Navalny
Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Navaljni je prebačen u Nemačku nakon što mu je pozlilo tokom leta u Sibiru u julu, a ljudi iz njegovog tima kažu da je otrovan po naredbi ruskog predsednika Vladimira Putina, koji negira umešanost.

Nemački lekari kažu da je otrovan nervnim agensom Novičok.

Danas su iz bolnice Čeriti u Berlinu, na Tviteru objavili da je Navaljni skinut sa mehaničke ventilacije.

„Prerano je za procenu dugoročnog uticaja trovanja„, dodali su lekari.

Pročitajte još:

Nemačka kancelarka Angela Markel rekla je prošle nedelje da je Navaljni žrtva pokušaja ubistva i da će svet tražiti odgovore od Rusije.

Međutim portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije je rekla da navodi kako je Navaljni otrovan Novičokom nije potkrepljeno dokazima.

Nervni otrov Novičok upotrebljen je za trovanje i bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke u Velikoj Britaniji 2018. godine.

Navaljni je antikorupcijski aktivista koji je vodio proteste širom Rusije protiv ruskih vlasti, a Putinovu stranku nazvao je mestom „lopova i lopova“ koje „isisava krv iz Rusije“.

Podsetimo, Navaljni je smešten u bolnicu nakon što mu je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. On je nakon toga pao u komu.

Njegova portparolka Kira Jarmiš saopštila je da se sumnja da je Navaljni otrovan, iako toksikološke analize tada nisu uočile nikakve tragove trovanja ni u krvi ni u mokraći.

Navaljni je dva dana kasnije prebačen avionom iz Omska u Berlin na lečenje.

Komentari

Vaš komentar