Albanski turizam u doba korone: Sudbinu sezone određuje EU

Svet 26. jun. 202114:30
Podeli:
Albanija, more
Foto: ProCip / robertharding / Profimedia

Pandemija koronavirusa teško je pogodila albanski turizam, jednu od najvažnijih grana ekonomije. Zbog zatvaranja granica prošle godine, turistička industrija u Albaniji funkcionisala je uglavnom u onome što se opisuje kao „patriotski turizam“, odnosno sa lokalnim turistima i Albancima sa Kosova i iz Makedonije. Zvanični podaci pokazuju da se prošle godine broj turista smanjio za 60 odsto.

Pročitajte još:

Više od 60 odsto turističkih agencija je zatvoreno, a mnogi restorani i hoteli radili su sa smanjenim kapacitetima. Turistički vodiči su bili gotovo bez posla, a turistički transport je pretrpio nagli pad.

Ali koja su očekivanja i izazovi u ovoj turističkoj sezoni?

Vakcinacijom stanovništva Albanija je dobro reagovala u suočavanju sa koronom i zajedno sa Islandom je među zemljama s najboljim tempom u Evropi, piše Okruženje.net.

Ublažavanje mera, olakšavanje uslova za ulazak u Albaniju i smanjenje broja zaraženih počeli su davati nadu albanskoj turističkoj industriji. Prvi događaji sa masovnim okupljanjima počeli su da se organizuju na albanskoj obali, stvarajući osećaj da se zemlja vraća u atmosferu pre pandemije. Dešavanja na otvorenom nastavljena su u Draču, ulice albanskih nizija trpe uobičajen saobraćaj za period priliva turista, mnogi autobusi sa Kosova dolaze organizovano i, malo po malo, „Vavilon“ stranih jezika sporadično se može čuti u albanskim odmaralištima u kojima se prošle godine govorio samo albanski.

Šengjin je sezonu otvorio Međunarodnim festivalom elektronske muzike „Unum“, prvim te vrste u Evropi od početka pandemije.

Plaže, putovanja bez pcr testa
Foto: Shutterstock

Prve ture iz Ukrajine i Belorusije već su počele da pristižu u Albaniju, a i „omiljeni turisti“, Poljaci i Česi, slede isti trend.

Air Albania je najavila letove po niskim cenama, počevši od 10 evra iz Kukeša. Albanija je sa svoje strane preduzela korake da odgovori na nove izazove koje je donijela pandemija. Pored vakcinacije radnika turističke industrije, albanske vlasti uspostavile su posebnu radnu grupu za rešavanje problema izazvanih pandemijom kako tokom leta ne bi bilo iznenađenja. Cilj je turistička sezona „bez kovida“. Ne postoje posebni kriterijumi za putovanje u Albaniju, nije potreban karantin ni bilo koji drugi dokument koji dokazuje da ste preležali koronavirus.

Ali ne zavisi sve od Albanije!

Pravila zemalja Evropske unije određuju „sudbinu“ albanskog turizma ove godine. Zbog različitog nivoa zaraze, mnoge evropske zemlje imaju drugačiju situaciju u odnosu na Albaniju, zbog čega još uvek nisu ublažile mere.

Albanija plaza turizam putovanje
Plaža u Albaniji Foto:EPA-EFE/MALTON DIBRA

U većini zemalja EU povratak s putovanja u inostranstvo nužno zahteva niz procedura, uključujući i karantin, što značajno demotiviše putovanje u inostranstvo, samim tim i u Albaniju.

Nedavna odluka Evropske unije da ukine ograničenja putovanja za putnike iz osam zemalja, uključujući Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, odgovara na jedno od najvećih pitanja koja su imali turistički operateri. Ova odluka omogućava turistima iz zemalja Evropske unije da dođu u Albaniju. Takva odluka bi bila dobrodošla i ranije, kako bi se omogućile rezervacije i planiranje putovanja. Uprkos ublažavanju mera koje dolaze iz EU, države članice mogu da postave svoja jedinstvena pravila u zavisnosti od situacije koju imaju. Ali, na samom početku sezone čini se da su stvoreni preduslovi da bude bolja od prošlogodišnje…

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar