Albanija: Socijalisti počeli postupak opoziva predsednika

Svet 03. maj. 202120:52
Podeli:
Iljir Meta Ilir Meta
Iljir Meta Foto:Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Poslanici albanske Socijalističke partije premijera Edija Rame počeli su postupak opoziva protiv predsednika Iljira Mete, koga optužuju za kršenje ustava tokom poslednjih izbora, izjavio je danas lider njihove parlamentarne grupe Taulant Bala.

Bala je rekao da je 50 socijalističkih poslanika zatražilo od parlamenta da pokrene istragu nakon što je utvrdilo da je Meta pre i tokom predizborne kampanje počinio radnje koje su u suprotnosti sa ustavom zemlje, preneo je AP.

Tokom predizborne kampanje 25. aprila, Meta je optužio levičarsku vladu premijera Edija Rame za vođenje „kleptokratskog režima“ i za nekompetentni odgovor na pandemiju.

Meta je optužio Ramu da je sva zakonodavna, administrativna i sudska ovlašćenja skoncentrisao u svojim rukama, prenosi Tanjug.

Socijalisti su ubedljivo pobedili na izborima, obezbedivši 74 mesta u parlamentu sa 140 mesta, dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Međutim, kako je za izglasavanje nepoverenja predsedniku države potrebno dve trećine glasova, neizvesno je da li će ih obezbediti.

Posle glasanja u parlamentu, konačnu presudu donosi Ustavni sud.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar