„Ako Turska pusti migrante, humanitarna katastrofa u BiH“

Svet 28. feb. 202013:35
Podeli:
Foto: EPA/VASSIL DONEV

Ako Turska otvori granice za migrante to bi izazvalo humanitarnu katastrofu i velike probleme u BiH, upozorili su danas zvaničnici te zemlje.

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić istakao je da bi puštanje više od tri miliona izbeglica prema EU bio uvod u „humanitarnu katastrofu neviđenih razmjera“ i da bi u tom bi slučaju jednina opcija bio zajednički odgovor svih članica Evropske unije i regiona.

On je u izjavi za sarajevski portal Klix.ba izrazio očekivanje da će Turska poštovati dogovor sa zemljama EU i dodao da BiH bezbednosnim kanalima proverava točnost informacija o odluci turskih vlasti da puste migranata prema Balkanu nakon eskalacije sukoba u Siriji.

Izrazio je očekivanje da će Turska ipak postupiti odgovorno te da neće doći do masovnog egzodusa.

„I ranije je bilo sličnih najava iz Ankare, ali je Turska na kraju uvek postupala odgovorno i solidarno. Nadamo se da će se to dogoditi i sada“, rekao je Radončić.

Šef Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je istakao da je priliv migranata već znatno povećan i da će ova godina biti još teža i izazovnija za BiH kada je reč o ilegalnim migracijama.