„Ako neka zemlja neće vakcinu AstraZeneke, uzeće je druge“

Svet 24. apr. 202112:44
Podeli:
Adrian Hil profesor Oksford, astrazeneka
Adrian Hil Foto: REUTERS/Eddie Keogh/File Photo

Adrijen Hil, jedan od naučnika sa Oksforda koji su radili na razvoju vakcine kompanije AstraZeneka, branio je bezbednost njihovog proizvoda i rekao kako ga previše ne brine to što su neke zemlje ograničile upotrebu te vakcine zbog zabrinutosti oko stvaranja krvnih ugrušaka.

PROČITATI JOŠ:

Hil, direktor Instituta Džener sa Univerziteta Oksford, kazao je kako stručnjaci širom sveta rade na utvrđivanju potencijalnog mehanizma koji stoji iza stvaranja ugrušaka.

Složio se sa regulatornim agencijama u Britaniji i Evropi i sa stručnjacima Svetske zdravstvene organizacije u tome da stepen rizika i prednosti ide u korist vakcine.

„Ako neke zemlje odluče da koriste samo jedno određenu vakcinu protiv covida, biće više drugih vakcina za druge zemlje. Ne vidim da je to neki ogroman problem“, rekao je Hil za Rojters.

Astrazeneka vakcina
Astrazeneka vakcina Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kako to da tih nuspojava nije bilo tokom kliničkih ispitivanja?

Više od desetak evropskih zemalja obustavilo je upotrebu vakcina kompanije AstraZeneka protiv koronavirusa, nazvanog Vakszevria, zbog izveštaja o malom broju slučajeva nastanka krvnih ugrušaka. Mnoge zemlje su nastavile da koriste tu vakcinu, ali su uvele određena ograničenja.

Hil je kazao kako se takve izuzetno retke nuspojave ne bi pojavile ni u većim ispitivanjima koja uključuju desetine hiljada učesnika.

„Tokom kliničkih ispitivanja na 10.000 ili 20.000 ljudi ne možete otkriti nešto što se može dogoditi jednome od 300.000 ispitanika ili može uzrokovati smrtni ishod u otprilike jednom od milion slučajeva“, kazao je Hil.

„Radi se o vrlo, vrlo retkim nuspojavama, koje je teško zabeležiti kod bilo kojeg ispitivanja. Dobra stvar je što ih sada možemo evidentirati na terenu zahvaljujući dobroj infrastrukturi povezivanja podataka u Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama“, dodao je.

AstraZeneka koristi virus prehlade

AstraZenekina vakcina koristi virus prehlade (adenovirus) koji se ne može replicirati kako bi u ćelije ubacio protein S i stvorilo imunološki odgovor.

„Može proći puno vremena dok ne shvatimo mehanizam iza moguće veze između vakcina i retkih slučajeva krvnih ugrušaka. Mislim da ćemo to moći učiniti relativno brzo i nadam se da ćemo uspeti izraditi proces imunizacije koji učinkovito rešava taj problem. No pre toga moramo još neke stvari naučiti“, kazao je Hil.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar