Ako Navaljni umre, to će biti Putinov početak kraja

Svet 21. avg. 202018:05
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Činjenica da je Aleksej Navaljni poslednjih godina nesporno lider ruske opozicije postala je na neki bizaran način i dokaz stabilnosti predsednika Vladimira Putina. Utelovljivala je skoro pa prirodnu dinamiku odnosa vladinih i opozicionih snaga - Putin je ostajao lider režima, Navaljni je ostajao lider otpora. Bilo je teško zamisliti da bi on mogao da bude ubijen. Ali sve se menja.

Njujork tajms piše da ako je ruska vlada odlučila da se sada reši Navaljnog, to znači da konstruiše neku novu političku stvarnost u kojoj neće biti potrebe ni za kakvom opozicijom. Ipak, Navaljni se i ranije susretao sa trovanjem, premda nikad nije dokazano da se raidilo o pokušaju ubistva.

Navaljni tvrdi da državne službe ometaju njegov rad, pretresaju njegove kancelarijea, a 2017. je, prilikom napada bojom, zadobio tešku povredu oka. Prevezen je u bolnicu i kasnije operisan u Španiji.

On je u u julu prošle godine prebačen u jednu bolnicu u Moskvi iz pritvora u kojem se tada nalazio, gde je slušio kaznu za prekršaj zbog pozivanja na učešće u neprijavljenom skupu.

Pročitaj i:

Tada je imao „jaku alergijsku reakciju, otok na licu i crvenilo na koži“, kako su naveli njegovi saradnici.

Navaljni je u bolnici proveo skoro 19 sati i kasnije je policiji prijavio pokušaj trovanja

Glavni lekar bolnice gde je tada urađena toksikološka analiza izjavio je da nisu pronađeni tragovi trovanja.

Upadljivo slična stvar se događa i sada. Lekari koji ga trenutno leče u bolnici u gradu Omsku u Sibiru – a koji navode da je u previše lošem stanju da bi bio prebačen u Nemačku – tvrde da nikakav otrov nije pronađen u njegovom organizmu.

Njegovi saradnici koji smatraju da je uzrok njegovog stanja definitivno trovanje povezano sa njegovim političkim angažmanom zatražili su – posle odbijanja ruskih lekara da bude obavljen transfer – od Evropskog suda za ljudska prava da reaguje i obezbedi da Navaljni iz Rusije bude evakusisan u Nemačku, a potom je i njegova supruga Julija uputila pismo Putinu u kojem ga moli da dopusti da njen muž bude prebačen u Berlin.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK

Iako Navaljni nije novajlija u ovakvim napadima, postoji razlika između sipanja farbe nekome u oči i političkog ubistva. Najozloglašenije ovakvo ubistvo bila je odmazda opozicionog političara Borisa Njemcova 2015. godine kada je ustreljen iz vatrenog oružja u centru Moskve. Grupa ruskih policajaca iz Čečenije je osuđena za njegovo ubistvo, ali je sud kao naručioca identifikovao čečenskog vojnog oficira, a mnogi sumnjaju da se iza ovog atentata krije neko sasvim drugi.

Navaljni je posle ubistva Njemcova postao najvažniji lider ruske opozicije i čak mu je i Kremlj priznavao taj status. Putin i njegovi saradnici, zanimljivo, nikada ga ne zovu po imenu, već ga oslovljavaju kao „onu osobu“.

Foto:EPA/SERGEI CHIRIKOV

Nije se nikad radilo o tome da ga Putin voli, daleko od toga, ali je bilo neophodno da Navaljni egzistira na političkoj sceni Rusije. Naposletku, iako je gonjen toliko puta u toliko politički motivisanih slučajeva, nikada nije osuđen na pravu zatvorsku kaznu niti kažnjen na bilo koji način koji bi mu onemogućio da učestvuje u politici.

Sada, ako Navaljni bude preminuo, Putin će izgubiti svog glavnog protivnika i sistem će zapasti u neravnotežu. Sa druge strane, mir i stabilnost ionako više nisu vrednosti kojima Kremlj teži.

Navaljni je, kako piše novinar Njujork tajmsa, imao zaista važno mesto u političkom sistemu Rusije godinama zahvaljujući monopolu nad onim segmentom opozicije koji kategorički odbija sve kompromise sa Kremljom. Ipak, pošto je Rusija već usvojila ustavne promene koje Putinu omogućuju da vlada maltene doživotno, svaki protivnik ili čak kritičar režima sada ne rizikuje samo mesto u parlamentu ili svoju slobodu – već i život.

Ironija je u tome što je sistem u kome ste za Putina ili umirete zapravo nestabilniji od onog dosadašnjeg, ma kakav on bio. Politički teror isključuje mogućnost političke stabilnosti i u Rusiji bez Alekseja Navaljnog najtešnje će biti upravo Vladimiru Putinu.

Komentari

Vaš komentar