Akcija Australije i FBI: Uhapšeno 200 ljudi iz 18 država

Svet 08. jun. 202110:15
Podeli:
Foto:AUSTRALIAN FEDERAL POLICE/Reuters

U združenoj operaciji australijske policije, američkog FBI-ja i nacionalnih policija država Azije, Južne Amerike i sa Bliskog istoka, uhapšeno je nekoliko stotina osumnjičenih kriminalaca iz 18 zemalja angažovanih u organizovanoj kriminalnoj grupi, saopštili su danas australijski zvaničnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Hapšenja su rezultat policijskog upada i tajnog praćenja šifrovane kompjuterske aplikacije u kojoj je bilo skoro 25 miliona poruka o trgovini narkoticima, zaverama i pripremama ubistava, saopštili su danas australijski zvaničnici.

U zvaničnom saopštenju se navodi da je u pitanju bila združena operacija australijske policije i FBI-ja nazvana „Trojanski štit“ koja je započeta još 2018. godine i u toku koje su u završnoj fazi privedeni pravdi kriminalci iz Australije, Azije, Južne Amerike i sa Bliskog istoka, svi uključeni u globalnu trgovinu narkoticima, prenosi Rojters.

„Zadali smo težak udarac organizovanom kriminalu koji su osetile kriminalne organizacije širom sveta. Ovo je prekretnica u istoriji australijskih snaga reda“, ocenio je premijer Australije Skot Morison.

Foto:AAP Image/Dean Lewins via REUTERS

U Australiji je uhapšeno 224 osumnjičenih među kojima ima i pripdanika motorizovanih bandi, a na Novom Zelandu je 35 osumnjičenih završilo iza rešetaka.

Komesar federalne policije Australije Ris Keršou izjavio je da je policija „uspela da uđe u džep kriminalcima“.

„Oni su komunicirali isključivo o drogi, nasilju, ubistvima i nevinim ljudima koje su nameravali da likvidiraju“, predočio je Keršou.

Foto:AUSTRALIAN FEDERAL POLICE/Reuters

Australijska policija je tokom samo jednog dana akcije uspela da liši slobode do sada najveći broj lica sa poternica, da zapleni 104 komada vatrenog oružja, uključujući i snajpersku pušku i da zapleni skoro 45 miliona australijskih dolara.

Do sada je podignuto 525 optužnica, a očekuje se da ih u narednim nedeljama biti još više.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar