Agonija zvana Bregzit uskoro bi mogla da bude gotova

Svet 30. nov. 202013:45
Podeli:
Foto:Blondet-JMP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Konačan dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi da bude postignut narednih dana ukoliko obe strane nastave da rade na rešavanju poslednje velike prepreke razgovorima o Bregzitu - pravima na ribolov.

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab pozvao je Evropsku uniju da prizna da je kontrola nad britanskim vodama pitanje suvereniteta Londona i ocenio da bi pitanje prava EU ribolovaca da izlovljavaju ribu u britanskim vodama moglo da se reši narednih dana.

„Mislim da je važno da EU razume naš stav“, rekao je Rab Skaj Njuzu. „Ako pokažu pragmatičnost i dobru volju,siguran sam da ćemo na kraju pregovora mi pokazati našu fkelsibilnost i da će dogovor biti postignut“, dodao je on.

Pročitajte još:

Velika Britanija je napustila političke strukture EU 31. januara, a ekonomsku će 31. decembra, kada se završi 11-mesečni prelazni period. Dve strane do tada pokušavaju da sklope novi trgovinski sporazum, ali razgovori su zaglibili oko pitanja koja uključuju prava ribolova u vodama Velike Britanije.

Prava na ribolov jedna su od glavnih prepreka pregovorima, a britanski premijer Boris Džonson do sada nije želeo da popusti pred zahtevima da dozvoli EU ribarskim brodovima stalan pristup britanskim vodama.

Zvaničnici strahuju da bi to moglo da dovede do novog “ribarskog rata” kada su se britanski brodovi podržani mornaricom sukobili sa islandskom obalskom stražom u propalom pokušaju da zadrže prava na ribolov u severnom Atlantiku.

Obe strane kažu da će se Velika Britanija, ukoliko ne bude postignut sporazum do sledećeg meseca, 1. januara suočiti s ekonomski skupim i za nju štetnim izlaskom iz EU bez dogovora, a milioni potrošača i preduzeća će biti suočeni sa višim cenama zbog taksi i tarifa na robu iz EU, ali i mogućnošću nestašica hrane.

Rab je rekao da je on optimista, iako su prava na ribolov velika prepreka u postizanju dogovora i da veruje da će dogovor biti postignut ako EU bude „razumna“ kao što je to i Britanija.

Pročitajte i:

Sa druge strane, Brisel je taj koji uporno insistira na tome da London nije spreman na kompromise.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije rekao je da je blok spreman da smanji sa 18 na 15 posto svoj deo ulova u britanskim vodama, ali je Rab to odbio.

Britanija takođe želi da se svake godine ponovo razmatra pristup EU ribarskih flota britanskim vodama, dok Brisel želi dugoročniji dogovor.

Pregovori o finalizaciji Bregzita su u toku iako vreme za postizanje dogovora ističe jer da bi eventualni dogovor bio prihvaćen, potrebno je da ga ratifikuje svih 27 zemalja članica EU.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar