Podeli
Foto:Screenshot/Twitter/@MattWalshBlog

Iz SAD poslednjih nedelja pristižu brojni snimci međurasnog nasilja, kako policijskog tako i demonstranata. A novi snimak napada iz Flinta u Mičigenu ističe se po svojoj brutalnosti iako ne uključuje ni demonstrante ni policiju.

Za razliku od snimka policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu u Minesoti, čije je ubistvo od strane policije dovelo do velikih protesta i nereda širom SAD, žrtva na ovom snimku je preživela.  U ovom slučaju Afroamerikanac je bio napadač, a žrtva belac – tačnije, prodavac u robnoj kući poznatog trgovačkog lanca Macy’s.

Napad se dogodio još 15. maja, nakon čega je snimak procureo i postao viralan na društvenim mrežama, a danas je na Tviteru podelio i američki predsednik Donald Tramp. On je retvitao objavu Meta Volša, kolumniste američkog desničarskog portala Dejli Vajr, koji je osnovao politički komentator Ben Šapiro.

“Pogledajte što se ovde događa. Gde su demonstranti? Da li ovaj muškarac uhapšen?” komentarisao je Tramp uz Volšov tvit.

“Ovaj tip je brutalno napao radnika Macy’sa zbog njegove rase i onda ga klevetao tvrdeći da mu je rekao N reč, što je laž. Ovo je užasan zločin iz mržnje i, da su rase obrnute, bila bi jedina stvar o kojoj bismo razgovarali danima”, komentarisao je  Volš uz video. N-reč je ublaženi izraz za pogrdnu reč “nigger” (crnčuga), koja se u SAD-u izbegava kao govor mržnje prema crncima.

Sam snimak napravio je i objavio brat crnog napadača, mičiganski reper FT Quay. Njegov brat na snimku sa leđa udara belog prodavca, koji nosi masku na licu, nasred trgovine. Nakon što ovaj pada na pod, ostaje da leži na leđima podižući ruku da se se odbrani od napadača koji se preteći nadvija nad njim.

Napadač zatim prodavcu kaže “ne diraj me, crnčugo” (iako je žrtva belac), sledi ga i prodavca, koji puže na podu i pokušava da se odmakne, još najmanje dva puta udara šakom u glavu, uprkos njegovom ponavljanju da mu je žao i molbama da prestane da ga tuče..

“To je prosto bio njegov instinkt”

22-godišnji Quay je posle izjavio da je njegov brat nasilno reagovao “u afektu” nakon što ga je prodavac nazvao “n-reči”. Prodavac je, tvrdi Quay, razgovarao s nekim mobilnim i, nakon što ga je Quay nešto upitao, osobi na mobilni rekao “ma niko, samo neki crnčuga”, referirajući se na Quaya.

“I, šta je drugo trebao da napravi? U ovo vreme šta drugo da napravi? To je naprosto bio njegov instinkt”, dodao je Quay za Njujork Post i požalio se da je zatrpan rasističkim pretnjama na društvenim mrežama.

O napadu se u petak oglasio i Macy’s, koji je indirektno dao do znanja da njihov prodavac nije vređao Quaya na rasnoj osnovi, odnosno da je ta optužba lažna.

“Napad nije bio isprovociran”

“Vrlo smo ožalošćeni zbog incidenta koji se dogodio u ponedeljak u Macy’s  obzirom da je sigurnost kupaca i kolega Macy’sa naš prioritet. Nasilje na radnom mestu bilo koje vrste neprihvatljivo je. Svi videomaterijali od te večeri pregledani su i jasno je da napad nije bio isprovociran”,saopštio je portparol Macy’sa za lokalni medij.

Policija je saopštila da je dobila prijavu o napadu, ali da je napadač, “mladi crni muškarac”, zajedno s još jednim pojedincem pobegao sa mesta događaja pre nego što je policija stigla te da se za njima traga.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar